S poznatim umjetnikom Alesandrom Ljubičićem (34), rođenim Jajčaninom, portal Institchu.com uradio je intervju o njegovim ekspresivnim, kolorističnim umjetničkim slikama, o inspiraciji koju crpi iz prirode i kako balansira biznis u svijetu umjetnosti.

Jeste li još u djetinjstvu znali da ćete biti umjetnik ili je to bilo nešto u čemu ste se kasnije pronašli?

-Uvijek sam volio umjetnost, još od malih nogu, ali nikad nisam ni slutio da će mi to jednoga dana biti posao. Zadnje godine srednje škole sam pohađao dvosedmični kurs u Nacionalnoj školi umjetnosti (National Art School) i tada sam sebi rekao: “Volim ovo i želim nastaviti da se bavim time cijeli život.”

Kada kažete roditeljima da želite biti umjetnik, očekujete reakciju: “Jesi li siguran?”, ali moji su rekli: “Radi šta god te čini sretnim, a mi ćemo te podržavati koliko god možemo.”

Kako bi opisali Vašu umjetnost? Da li se identificirate s određenim stilom ili filozofijom?

-Moja umjetnost se smatra modernom umjetnošću zato što je aktuelna. Opisujući svoj stil rada, rekao bih da je to Impasto ekspresionistički stil slikanja jer se temelji na hvatanju brzine i emocije u svakom potezu. Moj stil slikanja je odraz mene kao osobe i onoga što ja jesam, tako da mi sve to dolazi prirodno. Aktivno sam se bavio sportom, tako da su moje slike ekspresija načina na koji koristim svoje tijelo jer sam fizički aktivan dok slikam, kreirajući debele poteze bojom po čemu sam i postao prepoznatljiv.

Umjesto korištenja male količine boje iz tube od 60 ml, ja koristim špahtlu da nanesem sjajnu uljanu boju na platno. Kada uđete u moj studio, morate pažljivo hodati zaobilazeći mnogo 4-litarskih limenih kanti iz kojih vire uronjene špahtle.

Odakle dolazi Vaša inspiracija? Je li to nešto za čime tragate ili je nešto što Vam dolazi prirodno?

-Inspiriše me ljepota u prirodi oko nas. Za mene su cvijetni motivi savršena ekspresija, nešto s čime se svako može povezati. Ko od nas nema sjećanje na divan buket cvijeća koji je vidio ili dobio, ili možda sjećanje na šetnju kroz neki vrt? Cvijeće je nešto za što osjećam da se moj auditorij veže i raduje me da mogu projektovati tu ljepotu na moja platna. Živopisne boje cvijeća, kombinovane s mojim akcijskim slikarstvom (Gestural painting), su savršen spoj.

Boja je način na koji izražavam sebe. Za mene boja predstavlja raspoloženje i emociju kojom pokušavam demonstrirati svoje viđenje svijeta. Moja omiljena boja je magenta i ona, po meni, ima univerzalnu harmoniju i emocionalni balans, promoviše suosjećanje, ljubaznost, podstiče osjećaj samopoštovanja i zadovoljstva. Tu boju koristim tokom svakog slikanja i mislim da uistinu predstavlja ono što sam ja kao umjetnik.

U današnjem okruženju, osim što ste umjetnik, da li morate biti i biznismen? Postoji li proces samopromocije i komercijalizma u onome što Vi radite, ili je Vaša uloga samo umjetnička i na drugima je da upravljaju tim dijelom Vaše karijere?

-Apsolutno da morate biti i biznismen. U današnje vrijeme, kada su društvene mreže lako dostupne, nije nikada bilo lakše uskladiti te dvije sfere koje ste pomenuli. Prije su umjetnici morali izgraditi krug kontakata, te se osloniti na galeriju gdje izlažu kako bi promovisali svoje radove. Sada, s jednim Instagram postom iz studija, možete imati milione ljudi koji će vidjeti sliku unutar 24 sata od objave. Taj alat je dragocjen za svakog kreativca. I danas se oslanjamo na galerije, ali u slučaju da nemate izložbu, galerija vas neće promovisati. Na umjetniku je da upravlja tim dijelom karijere, uz savjete galerije.

Jasno je i da je Vaša supruga Monika Radulović uspješna u onome čime se bavi. Kako pronalazite vrijeme za normalan život pored silnih obaveza?

-Razgovaramo o svemu i podržavamo jedno drugo u svemu što radimo, u svakoj prilici. Također, trudimo se da radimo zajedno. Kada sam u poslu, ona pronađe vrijeme u svom gustom rasporedu da dođe i podrži me. I ja to isto radim za nju. To je naše zajedničko vrijeme.

Slikar svjetskog glasa

Prethodnih godina naš portal je pisao o uspješnom Jajčaninu- slikaru svjetskog glasa. Podsjećamo, Ljubičić je sin jedinac Frane i Dijane iz Jajca, koji su izbjegli u Australiju davne 1993. godine.

Ambiciozan je, inteligentan i mlad, a jednako često se pojavljuje na paparazzi stranicama Daily Maila kao i u prilozima o umjetnosti u Australiji. Njegove slike kupuju najpoznatije zvijezde Australije, Amerike i Europe

Već dvije godine je u sretnom braku sa Miss Australije Monikom Radulović, a sve detalje bajkovite svadbe objavili su na društvenim mrežama.

Ovaj Jajčanin i njegova supruga Monika snimili su reklamu za brend satova IWC SAT, u kojoj je glavni akter Lewis Hamilton.

 

(Institchu.com/Jajce Online/prevod i obrada teksta: Bina Beharić)