Republički štab za vanredne situacije produžio je do 27. aprila mjere donesene radi prevencije širenja koronavirusa, saopštio je na konferenciji za medije premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Republički štab je na današnjoj sjednici donio i dva zaključka. Prvi zaključak odnosi se na interventnu nabavku deset hiljada litara 70-postotnog alkohola u vrijednosti 95.000 KM.

“U RS već nekoliko dana radi ruski tim koji obavlja dezinfekciju površina gdje su boravile osobe pozitivne na koronavirus. Naša prva molba ruskim stručnjacima bila je prevashodno koncentrisana na Banjaluku, ali smo nakon sastanka Glavne kordinacije uputili molbu da se izvrši i dezinfekcija svih objekata u kojima su boravile zaražene osobe – bolnice u Prijedoru, Trebinju, Zvorniku, Istiočnom Sarajevu”, rekao je Višković.

Rusi su, kako je naveo, imali zalihe za proteklih par dana, ali sada RS treba da obezbijedi dodatne količine alkohola za dezinfekciju.

Drugi zaključak se odnosi na postupanje s osobama smještenim u karantinima u jedinicama lokalne samouprave.

“Sva lica koja su boravila u karantinu u kojem je boravilo lice pozitivno na virus korona, biće testirana”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, RS je nabavila dovoljne količine testova te u narednom periodu može krenuti u pojačano testiranje.

Uskoro opširnije…

Konferenciju za medije Štaba za vanredne situacije možete gledati ovdje:

Konferencija za novinare nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije#RTRS #UŽIVO #RTRSvijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Montag, 13. April 2020

bhrt.ba