Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su u protekla 24 časa registrovana četiri nova slučaja zaraze u RS. Rađena su 263 testa. Što se tiče pozitivnih, radi se o tri žene i jednom muškarcu. Osobe su iz Banjalue, Prijedora, Trebinja i Istočne Ilidže.

Šeranić je naglasio da su mjere koje je RS preduzela s ciljem sprečavanja širenja virusa korona dale rezultat i da je bar za sada izbjegnut italijanski i španski scenario.

“RS nije čekala ni na koga da sprovodi određene mjere. Odlučnost tima koji rukovodi ovom situacijom doprinijela je da se nalazimo u povoljnoj situaciji. Podaci koje trenutno imamo pokazuju da smo sigurno za sada izbjegli italijanski i španski scenario. Međutim, epidemija može biti veoma varljiva i kada bi se virus pojavio u nekoliko domova za stara lica, slika bi se drastično promijenila”, napominje Šeranić.

Prema njegovim riječima, trenutna epidemiološka situacija u RS je dobra, ali bez obzira na to što pojedine države relaksiraju svoje mjere to nije odgovarajuće u ovom trenutku.

bhrt.ba