Sarajevska Vijećnica večeras je osvijetljena bojama zastave Sjedinjenih Država u znak podrške američkom narodu i vladi u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Bili ste uz nas kada je bilo najteže i ostali naši najveći prijatelji, a mi večeras stojimo uz vas, uz američki narod i vladu u zajedničkoj borbi protiv pandemije koronavirusa”, poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, saopćeno je iz Gradske uprave.

Vijećnica je osvijetljena bojama američke zastave sa porukom solidarnosti i podrške u ovim izazovnim vremenima.

“Narod i vlasti Sjedinjenih Država dokazani su saveznik i prijatelj naroda i države Bosne i Hercegovine te Grada Sarajeva. Ovo je simboličan čin kojim šaljemo važnu poruku u danima kada je cijeli svijet suočen s opasnošću bez presedana. Uvjeren sam da će narod Sjedinjenih Država pronaći snagu i kapacitete da pobijedi ovu pošast. Naša je odgovornost i obaveza da prijateljima pružimo ruku podrške i solidarnosti”, poručio je gradonačelnik Sarajeva.

Kako je istaknuo, Sjedinjene Države su jedna od prvih država koja je našoj zemlji poslala pomoć u medicinskoj i zaštitnoj opremi na početku širenja epidemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Tokom decenijama dugog prijateljstva i savezništva dviju država, naveo je Skaka, Sjedinjene Države su dale nemjerljiv doprinos u izgradnji i obnovi Bosne i Hercegovine i Sarajeva.

Sjedinjene Države postale su najveće svjetsko žarište širenja koronavirusa sa više od pola miliona oboljelih i više od 22.000 umrlih. Najteže je pogođen grad New York.

bhrt.ba