U protekla 24 časa u Kantonu Sarajevo (KS) testirano je 58 osoba od kojih su četiri pozitivne, a broj hositalizovanih usljed zaraze koronavirusom na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je 19, od kojih je jedna osoba na respiratoru.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav kazala je danas na redovnoj pres-konferenciji kako u posljednja 24 časa nisu evidentirane potpuno oporavljene, kao ni preminule osobe.

U Kantonu Sarajevo je od 30. januara, zaključno s 12. aprilom, na koronavisrus testirano ukupno 1.275 osoba, od kojih je pozitivnih 70, uključujući i šest retestiranih. U istom periodu, evidentirano je pet potpuno izliječenih osoba, te četiri preminule.

Kada se radi o podacima koji se odnose na zdravstvene radnike u KS, Pilav podsjeća kako je na Kovid-19 laboratorijski potvrđeno prisustvo oboljenja kod ukupno šest osoba, od kojih je pet doktora medicine, kao i jedna medicinska sestra-tehničar.

Ocijenila je značajnom činjenicu da u proteklom periodu nema veliki broj potvrđenih na oboljenje među zdravstvenim radnicima, te u tom kontekstu pozvala na dodatni oprez i u narednom periodu.

U osvrtu na novinarska pitanja, Pilav je kazala kako su u slučaju karantinskog smještaja grupe putnika iz Italije u studentski dom Bjelave krajem marta, postupljeno u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući ulazni i izlazni skrining.

U vezi s tim, sačinjen je epidemiološki izvještaj koji je upućen u Federalni zavod za javno zdravstvo i Federalnom ministarstvu zdravstva, jer je federalni ministar nadležan za stavljanje van snage ranije donesene mjere.

Dodala je da bi rješenje u vezi sa spomenutim slučajem moglo uslijediti već danas, a njegova realizacija – prekid karantina, kao posebne mjere, tokom sutrašnjeg dana.

Ponovila je kako Federalno ministarstvo zdravstva odgovorno za realizaciju karantinskih mjera, a da su kantoni ti koji provode ranije utvrđene mjere.

Pilav je još jednom zamolila građane za razumijevanje i strpljenje, ocijenivši izuzetno važnim da svi postupaju u skladu sa važećim propisima i uputama zdravstvenih i svih drugih nadležnih institucija, u koordinaciji sa štabovima civilne zaštite.

bhrt.ba