Ne smijemo ispuštati iz ruku kontrolu nad širenjem epidemije koronavirusa i ublažavati mjere koje daju rezultat. Zaključuju to zvaničnici i stručnjaci, u vrijeme kada je broj oboljelih u Bosni i Hercegovini prešao hiljadu, ali taj rast i dalje nije eksplozivan da bi ugrozio zdravstveni sistem.

Prazni trgovi. Na bulevarima više biciklista nego automobila. Na parkinzima je lako pronaći hladovinu. I naravno zahvala medicinskim radnicima.

[embedded content]

Poštovanje velikog broja mjera donijelo je rezultat. Najmanje je aktivnih slučajeva u posljednjih deset dana. Slikovito to prikazuje grafikon potekao sa Elektrotehničkog fakulteta. Jedan od većih izazova su osobe pozitivne na koronavirus koje ne znaju gdje su se zarazile. Nadležni uvjeravaju da ne treba strahovati od tzv. lutajućeg virusa ako provodimo mjere lične zaštite. Ukidanja zabrana neće biti još najmanje dvije sedmice.

“Ali lične mjere, maske i kako da se ponašamo u zajednici ćemo raditi i u toku ljeta, jer svaka epidemija ima svoj epidemiološki rep i moguće da poslije bude opet jedan skok koji nije ništa neuobičajeno u postepidemijskom periodu ali se mora dobro iskontrolisati da ne bi prerastao ponovo u jedan eksponencijalan rast”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Nismo izolovano ostrvo, upozorava i virusolog Šukrija Zvizdić. Zavisimo i od kretanja epidemije u okruženju. Postepeno ublažavanje mjera, prema njegovim riječima, znači i to da će većina stanovnika morati da se suoči sa virusom koji će se, prema prirodi drugih virusa, vjerovatno prilagođavati svom domaćinu.

“On ne želi da njegov domaćin od koga uzima energiju, jer on nema vlastite energije, da njegov domaćin ugine. Znači on se pomalo adaptira na domaćina i klinička slika je blaža. Hoće li to biti za ovaj virus ili ne to se još uvijek ne zna”, rekao je Zvizdić.

Uprkos optimističnim podacima koje pratimo svakodnevno o kretanju epidemije koronavirusa i uprkos tome što većina građana poštuje propisane mjere, što možda pokazuje i prazan parking ovdje iza mene, zvaničnici su ipak oprezni u ovo vrijeme predstojećih vjerskih praznika koji mogu da dovedu do masovnijeg okupljanja pred vjerskim objektima, ali i u domaćinstvima.

I vjerske zajednice shvatile su poruku. Obrede obavljaju bez masovnijeg okupljanja vjernika. Nerijetko, vjernici koji dođu zadrže se pred vjerskim objektima u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama zaštite.

Nadležni očekuju da se takve stvari neće ponavljati. Sa velikom pažnjom pratiće i potencijalno veći broj dolazaka ljudi iz inostranstva. Vjeruju da bi, ukoliko adekvatno iskontrolišu i ovaj izazov, krajem mjeseca mogli razmisliti o ukidanju nekih mjera zabrane.

bhrt.ba