U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo ukupno je testirano 65 osoba, od kojih su dvije pozitivane, odnosno kod kojih su laboratorijski potvrđeni slučajevi zaraze Covidom 19.

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo ukupno je testirano 65 osoba, od kojih su dvije pozitivane, odnosno kod kojih su laboratorijski potvrđeni slučajevi zaraze Covidom 19.

Predsjednica Kriznog štaba KS i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav danas je na pres konferenciji kazala da je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu hospitalizovano 15 osoba, na respiratoru je jedan sugrađanin, dok su iz izolatorija otpuštene dvije osobe, što čini da je ukupno pet osoba oporavljeno u KS. Četiri su smrtna ishoda.

“Prema aktivnim rješenjima u kućnoj izolaciji u KS je trenutno 48 osoba. Kada govorimo o kumulativnim podacima od 30. januara do danas, ukupan broj testiranih osoba u KS je 1.217, od kojih je 66 osoba laboratorijski pozitivno, dok ih je šest retestirano. Ovaj podatak o retestiranim govori u prilog tome da su to naši sugrađani koji su u fazi oporavka”, kazala je Pilav.

Ona je iskoristila priliku da skrene pažnju građanstvu da narednih dana i mjeseci slijede tri velika vjerska blagdana – katolički Uskrs koji se obilježava danas, pravoslavni Vaskrs i mjesec posta ramazan, zbog čega Krizni štab KS upućuje još jedan poziv građanima da ograniče sva svoja kretanja, a u isto vrijeme preporučuje da lične kontakte sa drugim ljudima svedu na najmanju mjeru. Također, podsjeća da u situacijama kada je to neophodno, obavezno poštuju socijanu distancu i nose propisnu zaštitnu opremu.

“Svima nam je u ovoj globalnoj pandemiji primarni cilj zaštita javnog zdravlja, a time i zadržavanje trenutno stabilne epidemiološke situacije u KS s relativno malim brojem zaraženih stanovnika koronavirusom”, kazala je Pilav.

V.d. načenika Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović kazao je da se u suradnji s MUP-om KS radi na prihvatu bh. državljana koji dolaze u BiH iz zemalja Evrope.

“Do sada smo ukupno imali 131 smještenu osobu u Studentskom domu Bjelave, kojima je određen katantin po rješenju Federalnog ministarstva zdravstva u trajanju od 28 dana. Posebnom naredbom Federalnog štaba CZ od 19. aprila, svi državljani koji uđu u BiH na bilo koji granični prjelaz u BiH biće putem Kantonalnog štaba CZ smješteni u jednom od karantena”, kazao je Terović.

Navodi da za sada još uvijek ima dovoljno mjesta, 20 slobodnih soba u Studenskom domu Bjelave, a ukoliko se taj kapacitet popuni onda će za smještaj biti određen Studentski dom Nedžarići.

Klix.ba