Građani ne poštuju mjere koje su tražene od njih, tako da su se ovog vikenda mogle vidjeti slike okupljanja na izletištima, što nije dobro, rekao je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak prilikom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Solak je istakao da je sjedenje u kući dosadilo svima, ali da se građani moraju ponašati u skladu s mjerama koje su donesene kako ne bi došlo do toga da one budu pooštrene te još jednom apelovao na odgovornost građana.

“Ovakav način ponašanja nije dobar, sjedenje u grupama, na izletištima i slično. Svima nam je dosta sjedenja u kući, ali moramo se ponašati u skladu s preporukama. Bojim se da će sljedeće mjere biti znatno restriktivnije, zato molim građane da ne rade ono što su radili preko vikenda”, upozorio je Solak.

On je također istakao da je stanje na svih 14 graničnih prelaza poboljšano i da sve funkcioniše neometano.

Solak se osvrnuo i na situaciju s požarima, rekavši da od petka traje borba s požarima na otvorenom prostoru te da su najugroženiji bili Hercegovačko-neretvanski i Srednjebosanski kanton.

Istakao je da je riječ o namjernom paljenju požara izazvanom paljenjem korova i stare trave, kao i da je policija u Zeničko-dobojskom kantonu privela 15 osoba, kao i da na tom području više nema požara.

Ajdinović: Molim strpljenje kod građana koji čekaju rješenja o karantinu

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da je danas osam bh. građana prešlo granicu, nalaze se u šatorskim prostorima te čekaju da se okončaju provjere i dobiju rješenje o karantinskom smještaju.

“Dobili smo žalbe građana da te procedure traju dugo, ali znamo da zadražavanje isprave kada se inače vadi dokument u opštini traje i do dva sata. S obzirom na to da se radi o graničnom prijelazu to traje nešto duže jer se radi o provjeri koja će spasiti mnoge živote i koja će uputiti građane u karantin. Zato molim za strpljenje one građane koji trenutno čekaju”, rekao je Ajdinović na redovnoj konferenciji za medije Vlade FBiH.

[embedded content]

bhrt.ba