Za većinu građana televizija, radio ili web portali predstavljaju jedini izvor informacija, zbog čega je i odgovornost medija veća. Ipak, sve je više medija u Bosni i Hercegovini koji su zbog trenutne situacije prisiljeni da otpuštaju radnike, a ako pandemija potraje neizvjesna je i sama egzistencija brojnih medijskih kuća.

Kako bi se izbjeglo širenje panike u jeku pandemije koronavirusa, ključno je prenijeti tačnu informaciju te izvještavati profesionalno i odgovorno. Prema mišljenju univerzitetskog profesora Enesa Osmančevića, novinari u Bosni i Hercegovini za sada informacije prenose u skladu sa profesionalnim standardima.

“Ono što bi moglo biti negativno je davanje previše medijskog prostora jednim te istim osobama pogotovo ljudima koji nisu medicinske struke… Tu i tamo na društvenim mrežama ima neodgovornih pojedinaca koji naprosto ne žele ili nisu svjesni ozbiljnosti sitacije i onda podlegnu pritisku”, smatra Osmančević.

[embedded content]

Zbog restriktivnih mjera, ali i sopstvene sigurnosti, novinarima je ograničeno kretanje, a time i pristup događajima, zvaničnicima i informacijama.

“Ne bi se smjeli dovesti u situaciju da samo mogu oslanjati na službene izvore. Mediji imaju pravo da razgovaraju i sa drugim učesnicima u društvo ne samo sa vlasti i svakako da je rad medija otežan u ovom uslovima kao i rad civilnog društva jer onaj nadzor koji mediji vrše nad predstavnicima vlasti sada zaista mnogo je teže pratiti jer se svi nalazimo u jednom posebnom režimu rada”, kazao je Uglješa Vuković iz Transparency International.

Iz novinarskih udruženja pozivaju sve institucije da novinarima osiguraju adekvatne uvjete za rad. U međuvremenu, mediji ubrzano gube prihode od oglašavanja. Novinare otpuštaju ili im se režu plaće.

“Mi smo u petak uputili jedan apel svim vladama i nadležnima u BiH da pomognu medije a time i novinare jer će egzistencija i jednih i drugih nakon pandemije zasigurno biti ugrožena. Novinari rade u teškim uslovima za male plate pod velikim pritiscima”, upozorava predsjednik Udruženja novinara BiH Faruk Zupčević.

Dok mnoge države u svijetu razmatraju kako će prije svega finansijski pomoći medije i ublažiti posljedice koronavirusa, u Bosni i Hercegovini mediji su prepušteni sami sebi, a o pomoći države barem do sada nije bilo govora.

bhrt.ba