Šljive u sjevernoj Bosni, u općinama Srebrenik, Brčko, Modriča, Tuzla, Gračanica, Gradačac, Doboj-Istok, ovih toplih aprilskih dana izbeharale su kao rijetko kad. Behar se bijeli na sve strane, pa se očekuje dobar rod. Ovaj kraj je najpoznatiji u Evropi po kvalitenim šljivama i brojnim šljivicima.

Prelijepi voćnjakFOTO: H. ČALIĆ

Prerađivački kapaciteti se pripremaju, otkupne stanice i zadruge također. Ako rod bude kao što je behar, onda bi voćari već sada mogli zadovoljno trljati ruke.

Međutim, za utorak meteorolozi najavljuju niske temperature i do pet stepeni i snijeg u višim krajevima, što bi moglo u šjivicma napraviti probleme.

Voće probeharalo - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Voće probeharaloFOTO: H. ČALIĆ

Poljoprivrednici se ne boje snijega, boje se mraza i minusa.

– Ovo više nije do nas, mi smo već do sada u šljivcima upotrijebili sve potrebne agrotehničke mjere. Ne bojimo se snijega, on bude i prođe, ali onda dolazi mraz i minusi, koji behar mogu potpuno uništiti. Savjetuje se poslije suhomrazice paljenje stare slame ili kukuruzovine u šljivicma, od 4 sata ujutru do 7 sati, ako dođe do toga – kaže Raif Čolić, jedan o najpoznatijih šljivara u ovom dijelu BiH, sa 20 hektara zasađenih šljivika više sorti.

Urod od prošle godine - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Urod od prošle godineFOTO: H. ČALIĆ
(avaz)