Virus korona došao je iz svemira, a važnu ulogu u tome ima i to što je Sunce na najnižem solarnom minimumu u posljednjih 150 godina, tvrdi profesor Čandra Vikramasing, poznat po svom radu na teoriji panspermije koja tvrdi da život u obliku mikroba ima kosmičko porijeklo.

Prema toj teoriji, virusi nam mogu stići iz svemira, što u intervjuu za časopis “Galaksija”, koji je uradio profesor Univerziteta Brunel u Londonu dr Predrag Slijepčević, tvrdi Čandra Vikramasing, prenosi “RTS”.

Vikramasing, inače doktor matematike, penzionisani je profesor više univerziteta, među kojima su i Kembridž i Kardif, gdje se bavio astronomijom, matematikom i matematičkom fizikom.

“Sadašnji minimum solarnog ciklusa br. 24 označava najniži solarni minimum u više od 150 godina. To znači da Sunce ne šalje tokove elektrona koji efikasno održavaju magnetno polje oko Zemlje – ili magnetni omotač. Slabljenje ovog omotača znači da ne postoji prepreka ulasku galaktičkih kosmičkih zraka, kao ni bakterija i virusa koji će biti električno nabijeni”, tvrdi profesor porijeklom iz Šri Lanke.

On dodaje da su se i u prošlosti duboki solarni minimumi podudarali sa pandemijama, a zajedno sa kolegama, na to je upozoravao ranije, ali i u novembru prošle godine.

“Mislim da je virus došao u oblaku kometne prašine koji se taložio u stratosferi iznad Vuhana, gdje su se dogodili prvi slučajevi zaraze. Zatim se kroz stratosferske vjetrove raspršio u Iran, Italiju i drugdje u pojasu sjeverne geografske širine. Nakon što se virus spusti na Zemlju, širi se ljudskim kontaktom, a sadašnja ograničenja smanjuju širenje. Ali padavine sa neba nikako ne mogu biti spriječene takvim mjerama”, tvrdi Vikramasing, jedan od tvoraca teorije kosmičke panspermije.

Dodaje da je zajedno sa kolegama ispitivao sve podatke koji se odnose na pandemiju koja je započela u Vuhanu, i tvrdi da rezultati potkrepljuju tezu o vanzemaljskom porijeklu virusa.

“Moj saradnik profesor Edvard Stil, koji je specijalista za imunologiju, proučavao je RNK sekvence ovog virusa u posljednja dva mjeseca i kategorički tvrdi da on ne potiče od slijepog miša preko još jedne posredničke životinje. To jednostavno nije u skladu s podacima. Ako insistiramo da virus potiče sa Zemlje, moramo iskreno zaključiti da je njegovo porijeklo nepoznato”, kaže Vikramasing.

Inače, posljednje upozorenje koje je Vikramasing sa svojim saradnicima dao objavljeno je 25. novembra prošle godine u časopisu “Kjurent sajens”.

“Na temelju ovih podataka, čini se da postoji jasan slučaj za očekivanje da će se novi virusni sojevi pojaviti u narednim mjesecima, pa bi bilo dobro da službe javnog zdravlja u svijetu, budu budne i spremne za sve neophodne radnje. Dovoljno je podsjećanje da nas spektar razorne pandemije gripa iz 1918. gleda u lice sa druge strane vijeka”, napisano je u radu koji se tiče poklapanja solarnih minimuma i pandemija, čime se Vikramasing bavio i ranije.