Crna Gora je pomogla Bosni i Hercegovini u gašenju požara s tri air traktora. Tim povodom reagirao je Tarik Tanović, predsjednik mostarskog odbora Naše stranke.

Crna Gora je pomogla Bosni i Hercegovini u gašenju požara s tri air traktora. Tim povodom reagirao je Tarik Tanović, predsjednik mostarskog odbora Naše stranke.

On kaže da Crnoj Gori treba biti zahvalan, ali da “nije političko umijeće izmoliti pomoć drugih država, već osposobiti vlastitu državu da se nosi s ovim problemom”.

On podsjeća da su nadležni još 2012. obećali da BiH neće ući u 2013. bez protivpožarnih letjelica.

“Priče o nabavci traju koliko i požarne sezone. (…) Sramotno je da još nijednu protivpožarnu letjelicu nemamo i to konačno mora zauzeti zasluženo visoko mjesto među političkim temama. Osim nabavke protivpožarnih letjelica, jako je važna i prevencija požara za šta trebaju biti angažovane općine, kantoni te šumska gazdinstva. Jako bi bilo važno čuti da li općine i kantoni u kojima se ovih dana evidentiraju veliki požari imaju osmatračke službe, koje su obećane još 2012. godine, kad i nabavka letjelica. Ako imaju, neka upoznaju javnost sa svojim radom, a ako nemaju, šta na to ima da kaže federalni štab civilne zaštite'”, pita se Tanović.

on kaže da je sva krivica svaljena na nesavjesno ponašanje građana, a da su zapravo najveći krivci oni koji ne nadziru šume i ne kažnjavaju nesavjesne.

Helikoptere Oružanih snaga BiH bilo bi mnogo korisnije upotrijebiti za nadzor da do požara ne dođe, nego za gašenje požara, što im i nije namjena. Stabilnost države se mjeri, između ostalog, kapacitetom odgovora na prirodne katastrofe. Naša vlast pokazuje iz godine u godinu da zagovara nestabilnu državu”, poručuje Tanović.

Klix.ba