BUGOJNO: Veliki požar na planini Rudine: Izgorjelo sedam hektara šume

Detalj s mjesta požara

FOTO: A. MANDŽIĆ

Požar, koji je jučer poodne izbio u rejonu planine Rudina, lokalizovan je ali ne i u potpunosti ugašen. Prema informacijama iz šumsko – privrednog društva „Srednjobosanske šume“ opožarena je površina  na oko 7, 5 hektara šumske kulture koja se prostire kroz odjele 45 i 47 Kalin – Radovan.

Opožarena je površina na oko 7, 5 hektara

Opožarena je površina na oko 7, 5 hektara FOTO: A. MANDŽIĆ

Na teren su izišli radnici Šumarije Bugojno i Sektora integralne zaštite, koji su nadljudskim naporom uspjeli nakon višesatnog gašenja staviti požar pod kontrolu. Jak vjetar otežavao je gašenje požara. I danas su ekipe ovog preduzeća na terenu.Stradali su odjeli šumske kulture starosti  šest do sedam godina, koje su radnici

Srednjobosanskih šuma pošumili u proteklom vremenskom periodu. Nažalost sve je uništeno u jednom trenutku ljudskom nepažnjom, istakli su iz ŠPD „Srednjobosanske šume“.

Naglašavaju, kako je u pitanju ljudski nemar, ali se ne isključuje ni mogućnost da je do požara došlo namjerom i neodgovornošću pojedinca ili više njih.

Ekipe ŠPD na terenu

Ekipe ŠPD na terenu FOTO: A. MANDŽIĆ

Iz ovog Društva apeluju na nadležne da hitno reaguju, pronađu i procesuiraju one koji su činom paljenja izazvali požar, koji je, kako naglašavaju, prema informacijama sa terena, krenuo sa privatne njive.

U proteklim danima brojni apeli su upućeni da se vatra ne loži upravo zbog toga što požari poput  ovoga mogu izazvati velike i nenadoknadive štete za ljude i prirodu, piše Avaz.

Preuzeto sa Srednja Bosna