Poznato je da se ‘modri’ uvijek orijentišu na mlade igrače i da takvi godinama kasnije čine okosnicu kluba, a jedan od onih od kojih se mnogo očekuje u budućnosti je i – Edin Julardžija.

Da se radi o fudbaleru pred kojim je budućnost Julardžija je pokazao u juniorskoj Ligi prvaka, gdje je bio jedan od junaka na putu ka četvrtfinalu, a na Maksimiru su u međuvremenu odlučili da ga nagrade profesionalnim ugovorom.

“Ne mogu vam opisati što za mene znači ovaj potpis. Od prvog dana i dolaska u Maksimir jedini cilj je bio igrati za prvu ekipu i danas sam korak bliže ostvarenju snova. Svjestan sam vremena u kojima se nalazimo, situacije u društvu i onoga što dolazi nakon korone ali mislim da se s jednim pozitivnim stavom možemo suočiti sa svim izazovima. Hvala klubu koji vjeruje u mene, dosadašnjim trenerima i suigračima te porodici bez koje bi ovo bilo nemoguće”, rekao je Edin po potpisu ugovora.

Navijače Dinama oduševio je ‘panenkom’ na utakmici osmine finala juniorske Lige prvaka protiv Bayerna…

– ‘Panenka’ protiv Bayerna? Bila je situacija, mi dinamovci to imamo u sebi. Došao je trenutak i zabio sam. Oni su svoje dvije prilike iskoristili i zabili taj nesretan gol. Sve se dobro završilo na kraju i čekamo Benficu u Zagrebu. Uvijek je lijepo igrati pred Bad Blue Boysima, stvarno je bio doživljaj, za ovakve utakmice treniramo – rekao nam je tada Edin Julardžija.

A zanimljivo, Julardžija je još 2014. godine odbio – Chelsea, te jedan je od rijetkih igrača iz ove generacije koji je od prvog dana član Dinama…

– U Dinamo sam stigao još sa šest godina, a i dalje sam sebi najveći kritičar – kazao nam je prije godinu dana Edin Julardžija, pa dodao:

– Rastao sam gledajući Modrića, Sammira i Mandžukića, njihove sam dresove nosio po igralištima, tako da su to heroji mog djetinjstva kao dinamovca. Luka Modrić je čudesan, najbolji na svijetu, ali mi imamo još svjetskih klasa poput Rakitića.

Za seniorsku momčad Dinama debitirao je u prijateljskoj utakmici protiv Širokog Brijega…

– Bilo je pozitivne treme i nervoze, ali sve je ispalo dobro. Čim je krenula utakmica samo sam se koncentrirao na ispunjenje trenerovih zahtjeva, pa treme više nije bilo. Nisam prošao nikakvu inicijaciju, ali bih nosio lopte, bočice s vodom ili neke stvari kada god bi to trebalo. Ipak sam bio najmlađi, to je red, sasvim normalna stvar. Veselim se trenutku kada ću zaigrati za Dinamo službenu utakmicu, to bi mi bilo ostvarenje dječačkog sna – kaže Julardžija koji je rođen na Ferenščici, a sada živi na zagrebačkim Ravnicama.

Julardžija je ujedno i juniorski reprezentativac Hrvatske, no njegovo porijeklo je iz BiH, tačnije iz sela Bešpelj koje je 30-tak kilometara udaljeno iz Jajca. Ranije je ovaj mladi fudbaler otkrio kako je za njegove usluge također bio zainteresovan i N/FSBiH, ali da je, navodno, već odlučio da će nastupati za Hrvatsku.

Od fudbalera iz BiH u Dinamu su, podsjetimo, još Amer Gojak, Izet Hajrović, Emir Dilaver, Vedad Radonja…

 

 

(SportSport.ba/24sata.hr)