Na Odjelu mikrobilogije u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću je, kako smo već objavili, došlo do eksplozija u kojoj je raznesen dio laboratorijske opreme i jedan zid prostorije.

– Hvala Bogu, nije bilo povrjeđenih. Eto, eksplodirao je autoklav, tako nam je barem kazao direktor Kantonalne bolnice dr. Hajrudin Havić. Pretpostavlja se da je to u pitanju, iako prvo moramo istražiti da bi bili sto posto sigurni. Očekujemo detaljne informacije danas, kazala nam je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Na pitanje da li je tačno da je ovom nezgodom ugrožen kapacitet Kantonalne bolnice da vrši pripremu uzoraka za analizu koronavirusa, ministrica zdravstva nam je odgovorila da vjeruje da taj proces nije ugrožen.

– Ja sam zatražila procjenu štete. Što se tiče testiranja na kovid to nema veze, mi prikupljamo uzorke i šaljemo ih na analizu u Sarajevo, kazala nam je ministrica.

Kantonalna bolnica iščekuje i obećanu medicinsku pomoć, a havarija koja se desila samo ih je nakratko unazadila.

– Kad krenu loše vijesti one slijede jedna drugu, ali na sreću najvažnije je da nije nitko stradao jer su ljekari i medicinsko osoblje trenutno najvažniji resurs kojeg imamo, ističe ministrica.

 

 

(oslobodjenje.ba)