- Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Troje Zeničana su prve osobe u FBiH koje su uspješno oporavljene od zaraze koronavirusom, a riječ je o dvije žene i jednom muškarcu. Pedesetjednogodišnjakinja koja je danas izašla iz višednevnog izolatorija u Kantonalnoj bolnici Zenica govorila je o iskustvu u izolaciji te o, kako je kazala, adekvatnoj brizi medicinskog osoblja o njenoj porodici.

Prvobitno se raširila vijest da je zaražena žena za 8. mart bila na zabavi sa 400 ljudi. Za “Avaz” je otkrila da nije imala neki posebni tretman te da je prije dolaska u bolnicu popila šest tableta sumameda.

Svakodnevno praćenje stanja

– Kćerka koja ima 19, njen muž 26 godina i ja, u izolaciji smo boravili 17 dana. Kada smo tek otišli u bolnicu, nismo znali šta trebamo ponijeti i kako se ponašati, bila je potpuno nova situacija. Što se tiče osoblja u zeničkoj bolnici – bili su dobri i korektni prema nama, jer su se i oni prvi put susreli s ovom situacijom kao i mi. Izlazili su nam maksimalno u susret, koliko god su mogli. Doktorica nas je pregledala i mjerila temperaturu svaki dan. Nije bilo nikakvih lijekova, samo mjerenje temperature i svakodnevno praćenje stanja. Još jednom ponavljam da je osoblje bilo dobro, komunikativno i šta god smo tražili, dobili smo – kazala je ona i dodala da je sve bilo pomalo uznemirujuće.

Ipak, kako su dani prolazili i kako su stizale nove informacije, kaže naša sagovornica, postajalo je malo lakše. S kćerkom i zetom u izolatoriju je boravila od 10. marta, a nakon što je ustanovljena pozitivna epidemiološka slika i negativni rezultati na korona virus, otpušteni su kući.

– Sve vrijeme sa mnom u izolaciji su boravili kćerka i zet. I oni su se također testirali, negativni su i osjećaju se dobro – pojasnila je.

Sve troje su krajem februara putovali u Njemačku, a naša sagovornica je s kćerkom autobusom otišla u Italiju. Tamo im se pridružio i njen zet te su se avionom dalje put nastavili prema Njemačkoj. Tamo su boravili nekoliko dana, a u Italiju su ponovo došli avionom.

– Pozvana sam u Njemačku na svadbu, a nakon nekoliko dana provedenih u tamo i u Njemačkoj, krenuli smo nazad za BiH. Čim smo došli na našu teritoriju, u putu smo se informisali šta trebamo raditi i kome se obratiti. Hitna nam je rekla da idemo kući. Tako smo i učinili i nazvali smo epidemiologa. Došli su tehničari, pregledali nas i rekli da budemo u izolaciji – kaže Zeničanka.

Preuzeto sa Srednja Bosna