Alajdin Glamočić (26), intenzivni medicinski tehničar za anesteziju i reanimaciju – sedmi stepen stručne spreme – trovalifikacija, ovo je specifičan vid obrazovanja i edukacije za svakog polaznika.

Ovaj Jajčanin živi i radi već tri godine u Minhenu ušao je historiju njemačkog zdravstva. Naime, on je januaru s timom doktora primio na hospitalizaciju prvog pacijenta zaraženog koronavirusom u Bavarskoj.

-Prvi sam s područja Balkana, koji je imao dodira s pacijentom koji je obolio od koronavirusa. On je bio starije životne dobi iz Štarnberga, a od ranije je imao problema s respiratornih puteva. Odmah smo ga hospitalizirali, intubirali te na adekvatan način izolirali – kazuje nam Alajdin Glamočić.

U Njemačkoj trenutno ima 43.646 oboljelih, dok je njih 239 sa smrtnim ishodom. Iako zvanično nije pronađen lijek za ovaj virus, svaka zemlja na različiti način uspostavlja terapiju.

-Kao osnovni lijek bio je paracetamol, a pored njega uključivali smo prednisolon, amoxicillin ili makrolid te doxycyclin. Kliničko stanje pacijenta s vremenom bilo je zadovoljavajuće – ističe on.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, koja posreduje u zapošljavanju medicinskog osoblja sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj, na osnovu sporazuma kojeg ova zemlja ima s BiH, od 2013. do danas preko 5.300 osoba iz BiH je otišlo da radi u ovoj zemlji.

-Nažalost radim u Njemačkoj, kažem nažalost iz toga razloga što su političke struje napravile loše uvjete u našoj zemlji pa sam bi prisiljen kao mnogi da tražim svoje mjesto pod sunce u tuđini – rekao je.

Glamočić radi na intenzivnom odjelu za anesteziologiju Univerzitetske Ludwig Maximilian klinike.

Na ovom odjelu imamo postoperativne pacijente od transplantacija pluća, srca, jetra i drugih organa koji imamo na aparatima kao sto su ECMO i aparati za disanje rad srca. Osim toga smješteni su pacijenti od saobraćajne nesreće od mogućeg ubistva koji su ostali jedva živi- govori nam Glamočić te dodaje:

Održavamo pacijente na umjetnom krvnom tlaku različitim I. V medikamentima u grupi ( katekolamin) , OPIODI itd. -Trenutno imamo 18 pacijenata koji su izolirani, intubirani s dodatkom vazdušnih boca koji se stavljaju na glavu te su priključeni dišnim aparatima i ECMO.

U našoj zemlji zaključno s današnjim danom ima 186 zaraženih u BiH.

-Ovaj virus je jako ozbiljan i želim da naši bh. građani ne shvataju ga kao šalu, jer gledajući svojim očima, uvidio sam da se radi o ozbiljnom virusu koji je promijenio opću sliku cijelog svijeta. Zabilježili smo i nekoliko ozdravljenja, ali to ne smije biti alibi da budemo hrabri i da rizikujemo svoj, ali i tuđi život – rekao je Alajdin Glamočić za kraj našeg razgovora za Jajce Online.

 

 

(Jajce Online)