Pandemija korona virusa prekinula je i otkazala većinu sportskih takmičenja na svijetu. To uključuje i Ligu prvaka, kao i neke utakmice Evropske lige.

Pandemija korona virusa prekinula je i otkazala većinu sportskih takmičenja na svijetu. To uključuje i Ligu prvaka, kao i neke utakmice Evropske lige.

Francuski list L’Equipe uzdrmao je svjetsku javnost s informacijom da će se Evropsko prvenstvo 2020. otkazati i održati godinu kasnije.

L’Equipe je kasno sinoć izašao s novim informacijama o Ligi prvaka, ali i Euru. Pitanje je ko je spreman pristati na rješenja koja UEFA nudi po pitanju elitnog nadmetanja i evropske nogometne smotre. Jedno je sigurno, utorak, 18. mart, bit će veliki dan za svjetski nogomet.

Kažu dobro obaviješteni Francuzi da UEFA nikako ne želi odustati od svog takmičenja, Lige prvaka. U utorak će pred 55 predstavnika nacionalnih saveza navodno iznijeti prijedlog da se završnica elitnog nadmetanja, ali i Evropske lige, održe u skraćenom formatu. Aleksander Čeferin zastupa stav da bi nokaut faza, od četvrtfinala, mogla biti odigrana na jednu utakmicu, bez uzvrata. Ili na neutralnom terenu ili bi se žrijebom utvrđivalo ko je domaćin.

Nudi UEFA i još jedno rješenje. Ligu prvaka žele održati u Istanbulu, a Evropsku ligu u Gdanjsku gdje su se finala svakako trebala odigrati. No ono što se još uvijek ne zna jest kako će vlasti tih dvaju država reagirati na taj prijedlog, odnosno jesu li spremni ugostiti takvo nešto.

Još nešto na čemu će UEFA jako insistirati jest da se podijele troškovi zbog otkazivanja Eura u 2020. godini. Svi su za otkazivanje, pa baš zato UEFA želi i podjelu troškova.

To se, naravno, nikome neće svidjeti budući da se procjene troškova odgode Eura kreću oko 200 i 300 miliona eura.

To bi vrijedilo čak i za 12 reprezentacija koje će igrati u baražu za Euro, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

KOMENTARI

Scsport.ba