Na zadnjem popisu 2013. godine, u Šibenici je zabilježeno da u 200 domaćinstava živi 930 mještana od čega je 630 Bošnjaka i 320 Hrvata.

Ovo selo, kako ističe nas sugovornik Samel Kurić je vodeće mjesto po porastu nataliteta ne na području naše općine već i šire.

-Trenutno u lokalnoj školi u našem mjestu pohađa 48 učenika, dok njih 30 učenika svakodnevno odlaze na nastavu u Bertu Kučeru u Jajcu. Osim osnovaca imamo i 35 srednjoškolaca i 11 studenata. Raduje me što veliki broj mladih osoba ostalo da živi na svojoj djedovini, kazao  je Kurić, koji vjeruje da će i narednih godina biti zavidan broj prvačića.

Uspjeh i stvaranje bolje ambijenta življenje nije slučajan.

-Za svoje mještane s punim pravom smijem reci da su složni, učestvovali su u brojnim akcijama sto se tiče čišćenja i uređenje lokalnog puta. Nedavno smo skupili 53.000 maraka za asfaltiranje nekategorisanih cesta odnosno ulica po MZ Šienica, priča on.

Predsjednik Kurić kao i mještani ističu jako dobru saradnju s općinskim načelnikom Edinom Hozanom, kao i drugim strukturama vlasti u našem gradu.

-U protekloj godini realizirali smo i druge kapitalne projekte kao sto je vodovodna mreža, asfaltiranje još 2 kilometra ceste kao i postavljanje rasvjete na različitim dijelovima naselja, rekao je.

Kao i mnoge sredine i ovo mjesto ima svojih problema što se tiče vodovodne i strujne mreže te sanacija puta kako bi se bolje omogućio uključivanje na magistralni put.

-Za ovu godinu imamo niz planova da realizujemo,a kao glavni prioritet je puštanje vodovodne mreže do juna i tako da pustimo nesmetan opskrbu s pitkom vodom. Općina Jajce je donirala sredstva za rezervoar i glavni vod te je dosta te mreže spojeno do šahtova. Mještani su sami napravili te šahtove,a materijal je finansirala naša Općina Jajce. Poslali smo preko 150 zahtjeva da se izvrše priključci u domaćinstva, ali bezuspješno. Ovi putem apleujem na Vodovod i kanalizaciju da se uozbilji po ovom pitanju i da nam puste vodovodnu mrežu u funkciju, ističe Kurić.

Još 2005. godine mještanima je obećana izgradnja novog trafoa koji bi omogućio još bolju opskrbu s električnom energijom.

-Obećano nam je da će nam ugraditi dodatno dva trafoa, jer sada koristimo samo jedan i to prijeratni. Koa predstavnik i predsjednik MZ posjetio sam ravnateljicu Bojčetić, dostavili smo par dopisa, ali i dalje nije bilo pomaka po tom pitanju.Iako su nam obećali da će riješiti naš problem krajem 2019. godine, ali nikad ništa nije urađeno. S ovim problemom upoznali smo i načelnika Edina Hozana i predsjedavajućeg Ivu Šimunovića, ali to nije u njihovoj nadležnosti pa nisu u mogućnosti da nam adekvatno pomognu. Jedan dopis smo poslali i ministru u Vladi SBK Nisvetu Hrnjiću i još uvijek čekamo odgovor i na ovaj upit. Ako nam ne urade do 1. aprila, mještani će biti primorani da se organizuju i direktno odu do Mostara i potraže svoja prava. Nije pošteno prem mještanima koji uredno plaćaju svoje račune za nekvalitetnu struju i bio bi red da se i ravnateljica Bojčetić pozabavi s ovim problemom, navodi on.

Ove godine mještani imaju cilj da realizuju brojne projekte. Žele konačno da se pronađe rješenje za uključivanje na magistralni put, te postavljanje nadstrešnica na autobusnom stajalištu. S obzirom na veliki broj omladine, mladi iz ovoga mjesta se nadaju postavljanju reflektora na stadionu.

-Vjerujem da će biti više sluha i da će spojiti Šibenica sa Rešvikom kao i Bulićima, Mačcima te s Kruščicom. Nadam se da ćemo konačno stati u kraj divljim deponijima i da se konačno uvede odvoz smeća iz naše MZ Jajce,mještani su spremni da plaćaju kao i sve druge dadžbine, rekao je Samel Kurić za kraj našeg razgovora za Jajce Online.

 

(Jajce Online)