Italijanska vlada je za protekli vikend donijela dekret kojim je izoliran gotovo cijeli sjever Italije zbog koronavirusa. U toj državi zaraženo je više od 7.000 osoba, a 366 je umrlo.

Počasni konzul BiH i koordinator bh. dijaspore u Italiji Medaga Hodžić za „Dnevni avaz” kazao je da je situacija u toj zemlji alarmantna zbog epidemije koronavirusa.

Nestaje kisika

Hodžić, koji se nalazi u Pjaćenci, kaže da posebno zabrinjava to što se dosta informacija ne objavljuje u medijima, poput činjenice da je u posljednje vrijeme sve više zaraženih osoba u četrdesetim godinama. Ističe da je počelo nestajati i kisika u pojedinim bolnicama u područjima koji su žarište koronavirusa.

– Vjerovatno će vrlo brzo početi da se kisik daje po hitnosti, dakle od slučaja do slučaja, što će stvoriti dodatnu paniku. Potpuno je zabranjeno okupljanje do 3. aprila – naglašava Hodžić i dodaje da je stvoren neugodan ambijent.

Hodžić: Situacija je alarmantna FOTO: ARHIV

 

Ističe da su mnogi građani u gradovima na sjeveru zemlje počeli napuštati svoje domove i seliti se na jug.

– Moram naglasiti da je nastala velika konfuzija zbog odluka da se zabrani okupljanje, ali i zbog činjenice da građani odlaze sa sjevera zemlje, posebno iz provincije Lombardija. Nadati se da će u skorije vrijeme doći do poboljšanja situacije – potcrtava naš sagovornik.

Najmračniji sat

Naglasio je da posebno zabrinjava to što je u izolaciji gotovo 17 miliona stanovnika u pogođenim regijama na sjeveru Italije.

– Razgovarao sam s generalnim konzulom BiH u Milanu. Nemam informacija ima li trenutno bh. državljana koji su zaraženi koronavirusom – kazao je Hodžić.

Inače, jučer je italijanski premijer Đuzepe Konte (Guiseppe Conte) kazao da je ta zemlja ušla u “najmračniji sat” u borbi protiv koronavirusa.

Otkazati putovanja u Italiju

Kao što je poznato, Ministarstvo vanjskih poslova BiH aktivno prati situaciju i komunicira s diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u vezi sa stanjem širenja koronavirusa u Evropi i svijetu.

Stoga preporučuje svim građanima BiH koji namjeravaju putovati u Italiju da otkažu svoja putovanja.

 

 

 

(avaz)