U opštinu Šipovo je od 2006. godine do danas, po različitim programima, uloženo preko 30 miliona KM,a kroz različite projekte značajan sredstva uložila je i Vlade Republike Srpske.

Ovaj gradić, prema posljednjem popisu, broji nešto više od 10.000 stanovnika, raspolaže brojnim prirodnim, kulturno-historijskim spomenicima i vjerskim objektima. Turisti dolaze u Šipovo zbog netaknute prirode.

Ovaj grad na pet rijeka polako, ali sigurno staje na noge zahvaljujući načelniku Milanu Kovaču i dobroj saradnji lokalne vlasti.

-U ovoj godini planiramo kapitalna ulaganja u iznosu od 3,6 miliona maraka, a uglavnom to se odnosi na putnu infrastrukturu. S obzirom na to da smo s mojim dolaskom na ovu načelničku funkciju zauzeli jedan trend i nastavili smo rješavamo i dalje infrastrukturalne probleme. U protekle tri godine napravili smo oko 70 kilometara asfaltnih puteva, što gradskih ulica tako i seoskih puteva. Ove godine i smo planirali dodatnih 30 kilometara kako bismo obuhvatili cijelu teritoriju opštine Šipovo, kazuje nam Milan Kovač, načelnik opštine Šipovo za Jajce Online.

Načelnik Kovač ističe da su putevi jako bitna stvar za sve građane Šipova. Osim toga oni će započeti s gradnjom kapele na Gradskom groblju, a nabavit će i CNC stroj za potrebe srednjeg obrazovanja jer je to postalo potreba u realnom sektoru. U planu imaju uložiti sredstva i u Dom zdravlje Šipovo.

-Ove godine osim puteva u koje smo uložili veoma značajna sredstva. izgradili smo modernu sportsku dvoranu, a u završnoj smo fazi izgradnje gradskog bazena koji će pored slatke vode imati i slanu. Osim toga izgradili smo i veliki broj seoskih vodovoda i kanalizacionih mreža. S realizacijom ovih projekata Šipovo smo doveli u poziciju da bude dobro infrastrukturalno riješeno na cijelom području RS, ali i BiH. Mi asfaltiramo seoska područja gdje nikad niko nije ni zamislio da će se taj riješiti, a mi to radimo bez ikakvih poteškoća, govori Kovač.

Ove godine imaju u planu izgradnje kanalizacione mreže u ulici Skendera Kulenovića, jedan dio puta Pljeva-Dragnić, asfaltiranje puta Šipovo Vražić, sanacija puta u Bešnjevu i Volarina, te jedan kraj puta Taliće kuće u Stupnoj kao i Duliće kuće uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglicama čijem se čelu nalazi ministar Edin Ramić.

-Plan kapitalnih ulaganja uglavnom smo pravili za potrebe područja naše opštine, prethodne tri godine nismo uopće gledali gdje ko živi i kakva je struktura stanovništva, već rješavamo problematiku prema potrebama građana. Ove godine desilo nam se da ulažemo značajan sredstava u šest naselja gdje Bošnjaci žive, ističe on.

Šipovo sa svojim prirodnim bogatstvima i ljepotama rijeka i planina pruža idealne uvjete za razvoj i bavljenje turizmom u svim njegovim oblicima.

Na teritoriji šipovačkog kraja nalaze se atraktivni, prirodni i turistički prostori kao što su izvori rijeka Pliva i Janj, Janjske otoke, ušće Sokočnice u Plivu, ušće Janja u Plivu, Vaganjska pećina, manastir Glogovac, Olićko jezero, Soko grad te prašumski rezervat Janj.

-Glavni koncept svih dosadašnjih ulaganja bazira se na samom razvoju turizma. Šipovo ima ogroman potencijal u tome pogledu, ali i resurse. Planiramo urediti puteve prema izvoru Plive, a i put prema Vaganjskoj pećini te konačno riješiti Janjske Otoke u infrastrukturalnom smislu jer to područje zaista to i zaslužuje. To je jedan biser prirode ne samo u Bosni i Hercegovini već i šire – zaključio je načelnik Kovač-

Šipovo je poznato i po flajfišingu, ribarenju na mušicu, a na Plivi su održani Evropsko i Svjetsko prvenstvo.

Zaboravljeni Bošnjaci

Predstavnici Bošnjaka u institucijama RS, ali i Bosne i Hercegovine zaboravili su povratnike Šipova, a kako su se vratili na svoja ognjišta nije zabilježena niti jedna zvanična posjeta. Jedinu vezu s FBiH imaju preko MIZ Jajce kojem je teritorijalno pripadaju.

-Za trajanje moga mandata, ali i prije, niko od bošnjačkih zvaničnika iz samog političkog vrha RS ili same BiH nije se udostojio i da nas posjeti, a kamoli da nas pitaju da li nam je nešto potrebno. Sami o sebi vodimo brigu, a jedini koji nam pružaju pomoć i uvijek su na raspolaganju je Medžlisu IZ Jajce i glavni imam prof. Zehrudin ef. Hadžić. Oni jedini vode brigu o Bošnjacima Šipova i niko više. Isto tako ne smijem zanemariti i svestranu pomoć same naše Opštine Šipovo kao i načelnika Milana Kovača koji zaista ima sluha za naše potrebe, rekao je potpredsjednik Skupštine opštine Šipovo Almedin Mešić za naš portal, koji trenutno obavlja svoju funkciju kao nezavisni kandidat.

Na području opštine Šipovo danas živi nešto više od 420 Bošnjaka u 179 porodica, dok ih je prije rata bilo 2.965 u 11 mjesnih zajednica.

 

 

(Jajce Online)