Iako je najveći sajam mobilnih tehnologija u Barceloni otkazan u strahu od korona virusa, neke od kompanija nisu htjele odustati od najavljenih prezentacija. I dok će TCL u aprilu službeno predstaviti svoje telefone iz serije 10, koji su već procurili na CES-u početkom januara, kineski je gigant u Barceloni dao uvid u budućnost mobilnih uređaja.

Fleksibilni ekrani otvaraju različite mogućnosti, pa imamo i sve raznolikije preklopne uređaje. Tako je i Samsung prije nekoliko dana predstavio Z Flip, telefon koji se preklapa poput mobitela iz ‘90-ih godina i vraća nam gušt u kojem možemo nekome poklopiti slušalicu. 

I dok Samsung svoj drugi preklopni uređaj već prodaje, u TCL-u kažu kako ne žele biti prvi te da si ne mogu priuštiti taj rizik. Kako napominju, ovi su uređaji još u ranoj fazi i nisu spremni za svakog, a uz to i prilično su skupi. TCL-ov globalni direktor marketinga Stefan Streit napominje kako je problem s tim uređajima i da korisničko iskustvo nije do kraja razrađeno. 

– Ovo će biti budućnost i mi vjerujemo u nju – napominje Streit i kako bi dokazao to, napominje da trenutno u TCL-u imaju 30-ak različitih uređaja kojima se ekrani preklapaju i savijaju. Ključna riječ ovdje su uređaji, jer u TCL-u naglašavaju da se dosad govorilo samo o telefonima, no preklapanje će zahvatiti cijeli niz gadgeta koji nas okružuju i otvoriti neku novu budućnost.

Tako su u Barceloni i prikazali tri različita uređaja. Jedan, koji izgleda najrazvijenije, podsjeća na Huaweijev i Samsungov preklopni telefon koji je spojen u jedan uređaj. U osnovi on se sastoji od tri spojena ekran koji se poput harmonike sklapa u uski uređaj. No kad je zaklopljen djeluje prilično debelo, odnosno kao tri telefona jedan na drugom. 

Sljedeći uređaj sličan je Z Flipu, no ekran je nešto veći i teško ga je zamisliti da bi ga koristili samo kao telefon, već djeluje kao tablet koji se može zaklopiti. 

Najzanimljivija verzija uređaja je predstavljena samo kao koncept, bez funkcionalnog ekrana. Ovdje se radi o mobitelu sa ekranom na izvlačenje iz jednog od rubova. Za razliku od ostalih preklopnih uređaja, ovaj je tanak kao i ostali današnji top telefoni, tako da izgleda jako zanimljivo kako će uspjeti sve komponente ugurati u kućište, ali i kako će u konačnici izgledati mehanizam za izvlačenje ekrana. U TCL-u kažu da bi otprilike za godinu dana mogli vidjeti funkcionalnu verziju ovog mobitela. 

No, uz fleksibilne ekrane, TCL, koji je i proizvođač panela, prikazao je i koncept nosivog ekrana koji dizajnom podsjeća na Hololens, no trenutno služi samo kao multimedijalni uređaj. Dva malena ekrana prikazuju sliku u 4K rezoluciji i dojam je kao da se pred vama nalazi ekran dijagonale 2,5 metra. Zvuk se kroz okvir uređaja prenosi preko vaše lubanje. 

Zenit.ba