U prelijepom ambijentu hola OŠ „Berta Kučera“ Jajce, večeras upriličena je promocija knjige naše sugrađanke Zinajde Osmić pod naslovom „U izlogu života“. Knjiga je skup crtica iz života autorice koja je hrabro opisala i javnosti predstavila dio svog života.

Zinajda Osmić, rođena Turanović, rođena je 1985. godine u Jajcu. Do svoje sedme godine s roditeljima je živjela u rodnom mjeste Bungurovina-Kuprešani, Jajce. S porodicom izbjegličke dane provodi u Zenici u mjestu Sviće. Osnovnu školu pohađala je u Zenici, a srednju ekonomsku u Jajcu.

Udata je, majka dvoje djece. Pisanjem se bavi još od malih nogu. Učestvovala je na mnogim takmičenjima i literarnim konkursima od kojih su najzapaženiji „Ljudi s olovkama“ na Lola portalu, Bajramske priče za književnu nagradu Musa Ćazim Ćatić. Na literarnom konkursu upriličenom u Biblioteci Behram-beg u Tuzli, povodom dana knjige i autorskih prava, osvaja prvu nagradu za svoju priču „Čitalište Sevde Crnogorke“.

Promotori knjige su bili Fikret Čančar, direktor OŠ „Berta Kučera“ Jajce, Hajrija Alibegović, nastavnica bosanskog jezika i književnosti u toj školi i sama autorica Zinajda Osmić, koja je svoj završni razred pohađala u ovoj školi, a sada je majka dvoje učenika ove škole.

Ovo je prva promocija neke knjige u ovoj godini u organizaciji BZK „Preporod“ Jajce i OŠ „Berta Kučera“ Jajce, a da je interes za ove aktivnosti velik, pokazuje i odlična posjećenost ovom kulturnom događaju.

 

 

 

(Jajce Online)