Nekoliko kantonalnih fudbalskih saveza ujedinilo se u inicijativi da Elvedin Begić bude dodijeljena titula počasnog predsjednika Nogometnog saveza BiH.

Nekoliko kantonalnih fudbalskih saveza ujedinilo se u inicijativi da Elvedin Begić bude dodijeljena titula počasnog predsjednika Nogometnog saveza BiH.

Prijedlog Izvršnom odboru NSBiH za ovo imenovanje uputili su savezi Bosansko-podrinjskog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

U svim dopisima kao razlog za inicijativu se podvlači činjenica da bi na taj način bila odata počast aktuelnom predsjedniku NSBiH za sve što je učinio za bh. nogomet.

Podsjećamo, krajem godine trebala bi biti održana Izborna sjednica Skupštine Nogometnog saveza BiH na kojoj će biti izabran i novi čelnik ove asocijacije. Nakon dva odrađena mandata, Elvedin Begić više neće moći obavljati tu funkciju, a sve su glasnije špekulacije da će ga naslijediti Vico Zeljković, rukovodilac banjalučkog Borca i Fudbalskog saveza RS.

No, sada se Begiću pruža šansa da, nakon Ivice Osima, bude tek drugi sportski radnik koji će biti počašćen rolom počasnog predsjednika krovne bh. nogometne asocijacije.

Informaciju o toj inicijativi za SCsport je potvrdio Galib Kulovac, prvi čovjek Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.

“Istina je, predložili smo da Elvedinu Begiću bude dodijeljena ova funkcija. Inicijativu su prethodno pokrenuli neki drugi kantonalni savezi, nije ni imalo smisla da mi, kao njegov matični savez, ne podržimo tu ideju. Vjerujemo da je to i zaslužio. Naravno, on može i odbiti poziciju počasnog predsjednika, zaista ne možemo znati da li će prihvatiti, ali ovo je ipak čin jednog izraza poštovanja prema onome što je uradio tokom proteklih godina za naš fudbal”, ističe Kulovac.

Inače, funkcija počasnog predsjednika ne nosi nikakve izvršne ovlasti. Riječ je tek o simboličnoj roli koja će Begiću, recimo, omogućiti besplatan ulaz na utakmice reprezentacije BiH i pozivnice na brojne svečanosti. Ništa više od toga.

KOMENTARI

Scsport.ba