Yoann Martelat, 23-godišnji francuski fudbaler, nakon odlaska iz tuzlanske Slobode razmišlja o završetku profesionalne igračke karijere, a iskustvo u Bosni i Hercegovini opisao je kao katastrofalno.

Yoann Martelat, 23-godišnji francuski fudbaler, nakon odlaska iz tuzlanske Slobode razmišlja o završetku profesionalne igračke karijere, a iskustvo u Bosni i Hercegovini opisao je kao katastrofalno.

Martelat je prošao mlađe kategorije Lyona, koji je napustio sredinom 2018. godine, a nakon što je godinu bio bez kluba potpisao je za Slobodu, u kojoj se zadržao do novembra prošle godine.

“Godinu sam pauzirao i na kraju su se kontakti malo pogubili. Nisam igrao godinu i onda su mi ponudili da idem u BiH. Tamo je bio trener koji je govorio francuski jezik i smatrao sam da je to prilika da otkrijem nešto drugačije. Iskreno, nije išlo baš najbolje”, rekao je Martelat u intervjuu za Actufoot.

Francuski veznjak je razočaran onim što je doživio u BiH.

“Igrao sam utakmice i sportski gledano išlo je prilično dobro. Ali, uvjeti u kojima radimo, organizacija… uopšte nije kao ovdje. Čak je katastrofalno. Nemate ništa. Imate svlačionicu i stadion, na kojem ponekad uopšte ne trenirate. Morate ići trenirati kod klubova iz nižih rangova”, rekao je Martelat, dodavši:

“Boravio sam mjesec u hotelu, niko mi nije pomogao da nađem stan. Povrijeđen sam početkom oktobra i niko se nije brinuo o meni. Nisam imao ni MRI, ništa”.

Martelat je istakao da mu je bilo teško komunicirati, jer su u Slobodi slabo govorili engleski jezik, a naveo je da je imao i problema sa finansijama.

“Kada sam došao tamo rečeno mi je da mi je plata manja od one koja je trebala biti. Rekao sam sebi da to nije važno, da sam došao samo igrati fudbal. Nakon mjesec, shvatio sam da ima problema sa plaćanjem. Trener mi je uspio obezbijediti mjesečnu platu, a onda su dugovali dvije. Počeli smo bojkotovati treninge. Čak ni ljudi koji su radili u klubu nisu bili plaćeni. Poslije sam shvatio da je klub u velikim dugovima”, istakao je 23-godišnji veznjak.

Više ne razmišlja o profesionalnom fudbalu, a kaže da bi zažalio da nije došao u BiH.

“Mislim da ću pokušati pronaći neki niželigaški klub gdje ću i dalje zarađivati za život i da kažem sebi da nisam džabe uložio sav taj trud u fudbal. O igranju na profesionalnom nivou više ne razmišljam. Nije mi žao što sam bio u BiH. Da nisam tamo otišao, požalio bih. Pokušao sam nešto, nije uspjelo”, rekao je bivši omladinac Lyona, s kojim je imao i profesionalni ugovor.

TABELA PREMIJER LIGE BIH

KOMENTARI

Scsport.ba