Piše: mr. Seđad Muhić

Danas je 21. januar. Na taj dan 2013. godine nedaleko od Sarajeva pronađeno je mrtvo tijelo rahmetli akademika Sulejmana Redžića a 23. januara klanjana mu je dženaza). Petnaestak dana prije toga porodica je prijavila njegov nestanak.

Cijela država početkom te 2013. godine bila je u šoku i nevjerici. Razne teorije pojavljivale su se, pokušavalo se objasniti kako i zbog čega je nestao i u nepristupačnom kanjonu umro akademik Sulejman Redžić. Nikome, međutim, ništa nije bilo jasno. Nije ni danas.

Bilo je raznih informacija i mišljenja, ali javnost i porodicu rahmetli Sulejmana ni sedam godina poslije još niko nije uvjerio da se nije radilo o nasilnoj smrti.

Akademik, prof. dr. Sulejman Redžić rođen je u Vincu, u Jajcu. Školovao se u svom rodnom mjestu, a nakon završene jajačke gimnazije, obrazovanje je nastavio na PMF-u u Sarajevu. Na tom fakultetu je bio profesor, a u historiji BiH ostat će upamćen kao jedan od najboljih botaničara i javnih radnika koje je naša zemlja ikada imala.

Za Sulejmana sam čuo sa svojih 7-8 godina. Akademik je svima u široj regiji srednje Bosne bio, na određen način uzor, a rijetki su oni koji su došli u Sarajevo da studiraju ili nešto drugo rade, da mu se za pomoć nusu obratili. Zvali su ga i drugi. I svima je pomogao koliko je mogao.

Lično sam ga upoznao nekoliko godina pred njegovu smrt. Bio je ponosan na svoj zavičaj, svoje Jajce i oduševljen idejom osnivanja Udruženja Jajčana “Kraljevski grad”.

Centar za ekologiju PMF-a nosi ime po rahmetli akademiku, na inicijativu Udruženja “Kraljevski grad”, čiji je bio član, prošle godine dobio je posebno priznanje Općine Jajce.

To, ipak, nije dovoljno. Dok sam živ, a i ljudi oko mene, borit ćemo se da srednja škola, glavna ulica ili neka druga važna institucija u Jajcu (ali i BiH) dobije ime po rahmetli Sulejmanu Redžiću. Jajce i država Bosna i Hercegovina ne smiju sebi dozvoliti da zaborave prof. Redžića.

Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da mu podari dženet.

 

 

 

(Jajce Online/S. Muhić)