Očuvanost prirode, raznovrsnost i raznolikost staništa, te specifični klimatski uslovi pogodovali su razvoju i postojanju veoma bogatog biljnog i životinjskog svijeta na području Šipova i njegove okoline.

U ovoj regiji, možete otkriti vrste koje su davno iščezle na drugim mjestima. Na proplancima između šumovitih brda rastu brojne zaštićene biljne vrste.

“Uberite” pogledom ili objektivom vašeg fotoaparata ljubičicu, ciklamu, odoljen, bosanski ljiljan, naprstak, đurđevak…

U isto vrijeme uživajte u divnom mirisu toga cvijeća. Za uživanje u ukusima, tu su, zavisno od doba godine, kupine, maline, šumske jagode, borovnice, divlje kruške i drugo šumsko voće.

Dok budete pažljivo obilazili oko grmova šipurka i bijelog gloga, možda ćete imati priliku da ugledate zeca ili vjevericu kako se vera između hrastova i lijeski u potrazi za hranom. Ukoliko kao vaše odredište izaberete prašumu Janj, možete očekivati da ćete vidjeti makar tragove mrkog medvjeda. Naročito u jesen, u podnožju stabala divlje kruške i jabuke.

A po stazama i oko pojilišta iskusni posmatrači će prepoznati tragove risa, hermelina ili srne. Ljubitelji pogleda u visine će uživati u pogledu na brojne vrste ptica. Veliki tetrijeb, lještarke, jastrebovi, sokolovi, golubovi, djetlići su samo dio vrsta koje svojim perjem ukrašavaju prostranstvo šuma i plavetnilo neba ovoga kraja. Ako ste jedan od onih koji su se uvijek divili graditeljstvu dabrova, preporučujemo vam šetnju uz rijeku Sokočnicu.

Vrijedni neimari su na rijeci izgradili brojne brane, što dodatno oplemenjuje ovaj vodotok. Bajkoviti predjeli Šipova su pravo mjesto da sretnete i druge životinje za koje smo čuli u bajkama i basnama. Zato nemojte da vas iznenadi ni pojava lisice, divlje svinje, a nekada čak i vuka. Uživajte u jednoj od rijetkih očuvanih oaza Evrope i otkrijte floru i faunu ovog kraja na svoj način.

 

 

(SeeSrpska / Foto: Magdalena Kalaba)