Protein po imenu sestrin je, po svemu sudeći, odgovoran za mnoge prednosti koje se dobivaju treniranjem, objavio je sciencedialy.com.

Bilo da se radi o brzom hodanju ili treninzima visokog intenziteta u teretani, vježbanje i fizička aktivnost i više su nego korisni za naše tijelo i cjelokupno zdravlje. Zamislite sada da podjednako dobro možete iskoristiti prednosti kvalitetnog treninga, a da ne pomaknete nijedan jedini mišić?

Istraživači medicinskog centra u Michiganu koji proučavaju ovaj protein ustanovili su da on može stvoriti pozitivne učinke vježbanja kod muha i miševa. Ovi bi rezultati mogli pomoći naučnicima u borbi protiv atrofije mišića uslijed starosti ili fizički neaktivnog stila života.

Još ranije je primijećeno da se protein sestrin akumulira u mišićima nakon treninga. Tim istraživača želio je saznati više od ovoj prividnoj vezi proteina s treningom. Prva faza njihovog testiranja bila je potaknuti muhe na “vježbanje”. Računajući na instinkt muha koje se žele penjati i izići iz epruvete ili posude u kojoj se nalaze, tim je napravio svojevrstan “poligon” za letenje. Pomoću njega, tim je “trenirao” muhe tokom tri sedmice.

Muhe se obično mogu neprekidno kretati između četiri i šest sati te su se sposobnosti “treniranih” muha poboljšale nakon tri sedmice. Kod muha bez sposobnosti da proizvedu sestrin nije primijećeno nikakvo poboljšanje. Kada je muhama ubrizgana dodatna doza sestrina, ustanovljeno je da ove muhe imaju pojačane sposobnosti koje nadmašuju i sposobnosti treniranih muha, čak i bez vježbanja. Naprotiv, vježbanje na njih nije imao učinak.

Prednosti sestrina ne ogledaju se samo u povećanoj izdržljivosti. Miševi bez sestrina nisu uspjeli poboljšati kondiciju, disanje ni sagorjeti više masti, što su najčešće reakcije na pojačanu fizičku aktivnost.

“Pretpostavljamo da sestrin može koordinirati biološkim aktivnostima uključivanjem ili isključivanjem određenih metaboličkih procesa. Kombinacija ovih procesa je važna za postizanje dobrih učinaka vježbanja”, kaže profesor molekularne i integrativne fiziologije Jun Hee Lee.

Lee i njegov saradnik pokušali su dokazati da sestrin također može spriječiti atrofiju mišića koji je imobiliziran, što je logična posljedica uvijek kada se neki mišić ne koristi duže razdoblje.

“Ova studija naglašava da je sestrin dovoljan da stvori brojne prednosti koje stvaraju trening i fizička aktivnost”, kaže Lee.

“Međutim, teško da će se na tržištu uskoro pojaviti suplementi koji će sadržati sestrin jer molekuli sestrina nisu mali. Radimo na pronalasku manjih modela.

Naučnici još uvijek ne znaju kako trening uopće stvara sestrin u tijelu. Ako dođe do novih otkrića na ovu temu, možda ćemo dočekati da ljudi ne trenirajući mogu fizički napredovati ili se oporavljati nakon oboljenja.

(Klix)