Lošu ekonomske situaciju u našoj državi, ali i u samom Jajcu, mnogi ljudi zloupotrebljavaju pa organizuju razne humanitarne akcije, a puno je više onih za koje se i ne čuje.

Jedna takva porodica koja u tišini jedva krpi kraj s krajem živi u Kokićima, selu udaljenom od Jajca skoro pa 20 kilometara. U trošnom domu na planinskim visoravnima, bez ikakvih uslova za normalan život, žive Amir i Nazifa Kokić.

Osim što im je kuća u lošem stanju porodica Kokić živi sa skromnim primanjem, Amirovom ratnom vojnom invalidninom koja iznosi samo 52 marke. Taj iznos koji dobiju svaki mjesec je nedovoljan da se kupe osnovne namirnice kako bi preživjeli barem jedan mjesec. Ponekad im pomažu dvije kćerke, ali i one nisu u mogućnosti da im sve osiguraju.

Ova porodica nikome se nije obraćala za pomoć, jer teško im je da se suoče s javnošću, da se sazna za njihovu svakodnevicu. Vjerujemo kako će svi naši sugrađani, ali i drugi, još jednom pokazati humanost i spremnost da pomognu i da ćemo svi zajedno biti ponosni što nećemo dozvoliti da se naše komšije pate.

Ova porodica ne traži puno, potrebne su im osnovne životne namirnice, sredstva za higijenu. Iako žive u katastrofalnim uvjetima, to sada i nije toliko bitno, samo da imaju dovoljno hrane da doslovno “izguraju” zimu.

Bilo bi lijepo i ljudski kada bi ovoj priči promijenili kraj. Ne mora to biti neki sretan kraj, ali barem neka bude prihvatljiv za nas koji se zovemo ljudima.

Svi oni koji žele pomoći Kokićima, mogu ih pozvati na broj: 062/510-467, dostaviti pomoć direktno ili putem žiro računa od Amira 1609017020019119, otvoren u Vakufskoj banci u Jajcu.

Pusto selo

Ratna razaranja i progoni, ali i stalna iseljavanja izazvana nebrigom države i potragom za boljim životima, uskoro bi mogli izbrisati i ovo selo s mape. U njemu danas žive samo četiri porodice, dok taj broj varira zavisno, da li se radi o ljetnom ili zimskom periodu.

Prije rata u ovom selu živjelo je preko 200 stanovnika u 45 domaćinstava.

 

 

 

(Jajce Online)