Sportsko kulturno-umjetničko društvo „Zlatni ljiljani” iz Innsbrucka proslavili su 10. godina  postojanja te su organizirali 11. Festival folklornog stvaralaštva koji je okupio brojne folklorne grupe i društva iz Austrije i Njemačke.

Ovaj tradicionalni Festival održao se proteklog vikenda u Stadtgalerien – Schwazu, a preko 1.000 posjetilaca osim folklornih grupa, imali su priliku zabaviti se uz izvedbe poznatog pjevača Jašara Ahmedovskog.

To je bila zasigurno noć kada su sve generacije bez obzira odakle su došle željele samo jedno, a to je da se lijepo druže i zabave, pokažu kroz igru i pjesmu.

Bogatstvo tradicije uz domaćina SKUD “Zlatni ljiljani”, pokazali su članovi KUD “Ljiljan” München (Njemačka), KUD “Sarajevo” Friedrichshafen (Njemačka), KUD “Džemal Bijedić” Enns (Austrija), KUD “Bosna” Schwaz (Austrija), KSUD “Bratstvo” Innsbruck (Austrija), KUD “Vuk Karadžić” Schwaz (Austrija), HKUD “Hajduk” Schwaz i KUD “Sevdah” Göppingen (Njemačka).

Kulturno-umjetnička društva su vrlo često nositelji kulturnih događanja, a njihov doprinos kulturnoj sceni je neprocjenjiv, a pod svoje okrilje prihvatili su brojne mlade ljude, koji su danas najbolji ambasadori i zaštitnici tradicionalnih vrijednosti svoje zemlje.

Svi članovi domaćina i organizatora tu večer su marljivo radili kako bi svaki posjetilac bio je više nego zadovoljan što su na kraju to i ostvarili.

Na kraju festivala predsjednik i koreograf SKUD “Zlatni ljiljani” Dževad Husaković uručio je svim sudionicima i sponzorima prigodne poklone u znak zahvalnosti.

Bh. kulturna baština

SKUD “Zlatni ljiljani” prije deset godina postavili su čvrste temelje, a sjeme prijateljstva davno posijano, korijene je već učvrstilo. Iz godine u godinu sve snažnije i jače, doprinoseći očuvanju bh. kulturne baštine u Tirolu, ali i cijeloj Austriji.

Tokom jedne godine znali su imati i preko 40 nastupa, a jedan od najdražih nastupa im je, kako kažu, onaj na poluvremenu utakmice BiH – Egipat, pred skoro 14.000 gledalaca.

 

 

(Jajce Online)