Kvaliteta zraka u Sarajevu i jutros je izuzetno niska, a prema AirVisualu grad na Miljacki je među prvih 10 najzagađenijih glavnih gradova na svijetu.

Kvaliteta zraka u Sarajevu i jutros je izuzetno niska, a prema AirVisualu grad na Miljacki je među prvih 10 najzagađenijih glavnih gradova na svijetu.

.related { border-radius:3px; min-height:100px; margin: 0 0 -20px 0 !important; box-shadow: 1px 1px 3px 0 rgba(0, 0, 0, 0.25); } .related a { border-bottom:0 !important; padding:10px !important; display:block; } .related a:hover {text-decoration:none; background-color: #f8f8f8; border-bottom:0 !important; } .related img.thimg { width:80px; height: auto; float: left; margin: 0 10px 0px 0px !important; } .related img.clock { width:10px; height:10px; margin-right:5px !important;margin-bottom: -1px; } .related span.kategorija { font-family: “ClanPro-Medium”, arial; font-size: 11px; font-weight: normal; text-transform: uppercase; } .related span.vrijeme { float:right;font-size: 12px;line-height: 12px;color: #666; margin-top: 3px; } .related h3 { font-size: 0.9em; line-height: 1.4em; font-weight: 500; color: #333; text-decoration: none; font-family: “ClanPro-Medium”, “Roboto Slab”, Arial !important; margin: 0px !important; } @media screen and (min-width: 1000px) {.related h3 {font-size: 1em} } @media screen and (min-width: 1000px) {.related span.kategorija {font-size: 14px}} .related .clb { clear:both; }Najgori zrak jutros je zabilježen mjeračem u Ambasadi Sjedinjenih Amerčkih Država koji je registrovao indeks zagađenosti od 342, a mjerač na Skenderiji zabilježio je vrijednost od 297. Dvije vrijednosti spadaju u u opasnu, odnosno izuzetno nezdravu kvalitetu zraka.

Na Bistriku i Bjelavama zrak je jutros bio iznenađujuče čist, dok se to ne može reći za Vijećnicu i Otoku gdje je na obje stanice registrovana vrjednost indeksa 169.

Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo od subote je zbog zagađenja zraka na snazi epizoda “upozorenje” koja uključuje niz zabrana i ograničenja u gradu i okolini.

Zdravstveni radnici u ovakvim i sličnim situacijama čest savjetuju građanima da ne napuštaju domove bez prijeke potrebe, što se posebno odnosi na plućne bolesnike.

Što se tiče regije, Beograd je jutros nešto bolji od Sarajeva i nalazi se na 11. mjestu najzagađenijih gradova, Skoplje je na 21., a Priština na 26. mjestu.

Klix.ba