BiH

Predsjednik Vlade ZHK

– Danas sam donio odluku o razrješenju ministra Borasa i o tome obavijestio Skupštinu, kazao je Ćosić, dodavši da bi se ime novog ministra moglo znati već idućeg petka

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Zdenko Ćosić potvrdio je Feni da je u petak donio odluku o razrješenju ministra unutrašnjih poslova Zdravka Borasa.

– Danas sam donio odluku o razrješenju ministra Borasa i o tome obavijestio Skupštinu, kazao je Ćosić, dodavši da bi se ime novog ministra moglo znati već idućeg petka.

– Odluku sam uputio na znanje Skupštini ZHŽ-a i očekujem kako će već na narednoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za petak, 13. decembra biti pokrenuta procedura, odnosno imenovanje novog ministra unutarnjih poslova – kazao je Ćosić.

Podsjećamo, Općinski sud u Splitu nepravomoćno je 26. novembra osudio Borasa uslovnu na godinu dana zatvora uz tri godine kušnje zbog kaznenog djela prijevare te će, ukoliko ova presuda postane pravomoćna, morati u roku od šest mjeseci uplatiti u državni proračun blizu 95.500 kuna, za koliko je oštetio Hrvatsku.

Borasa je optužnica teretila da je istodobno primao invalidsku mirovinu iz Hrvatske od februara 2015. do kraja aprila 2016., iako na nju nije imao pravo jer je istodobno bio zaposlen kao ministar u MUP-u ZHK.

Fokus.ba