Demokratski narodni savez dostavio je Savezu nezavisnih socijaldemokrata spisak 94 rukovodeće pozicije u javnom sektoru u Republici Srpskoj na kojima želi da vidi svoje kadrove.

Demokratski narodni savez dostavio je Savezu nezavisnih socijaldemokrata spisak 94 rukovodeće pozicije u javnom sektoru u Republici Srpskoj na kojima želi da vidi svoje kadrove.

Kako javlja Srpskainfo.com, dopis je 22. novembra 2019. na ruke generalnom sekretaru SNSD Luki Petroviću uputio generalni sekretar i zamjenik predsjednika DNS Dragutin Rodić.

To se desilo 20 dana nakon što su lideri SNSD i DNS Milorad Dodik i Marko Pavić saopćili da koalicija, poslije zategnutih odnosa, nastavlja djelovanje, ali da zaustavljaju nova imenovanja u javnoj upravi dok se ne dogovore unutar koalicije.

“U skladu sa Sporazumom o načelima i kriterijima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018.-2022. godine i Aneksa I Sporazuma, dostavljam Vam prijedlog DNS u vezi raspodjele rukovodnih funkcija u institucijama Republike Srpske, javnim preduzećima, javnim ustanovama, fondovima i zavodima”, navodi se u dopisu.

Kako se navodi, DNS želi osam pomoćnika ministara u Vladi RS i to u ministarstvima finansija, prosvjete i kulture, privrede, pravde, uprave i lokalne samouprave, zdravlja i socijalne zaštite, saobraćaja i veza, te poljoprivrede.

Partija Marka Pavića na spisku želja ima i pozicije sekretara Ministarstva saobraćaja i veza i Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Najviše mjesta nalazi se na spisku direktora, pomoćnika i zamjenika – čak 36. Između ostalih, žele mjesta direktora šumskih gazdinstava “Oštrelj” Drinić (gdje sada imaju v.d.), Srebrenica, Lopare i Prijedor, te direktora ŠG Pale ili alternativno u šumskim gazdinstvima Trnovo ili Rogatica.

Na spisku su još i mjesto izvršnog direktora za unapređenje i koordinaciju proizvodnje u “Šumama RS”, izvršnog direktora za razvoj i investicije ERS, izvršnog direktora rudnika u RiTE “Ugljevik”, te izvršnog direktora za finansije u RiTE “Gacko” ili direktora Centra za upravljanje kršom, Trebinje.

Između ostalog, DNS želi pozicije izvršnih direktora u HE na Vrbasu, HE na Drini, Elektro-Hercegovini, Elektrokrajini, Elektrobijeljini, Putevima, Autoputevima, “Željeznicama”, Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, Zavodu za zapošljavanje i Vodama RS. DNS smatra da im pripada mjesto zamjenika i pomoćnika direktora RUGIP, zamjenika direktora Agencije za bankarstvo i Fonda PIO, izvršnog direktora IRB.

Tu su još savjetnik za ekonomska pitanja u Fondu zdravstva i izvršni direktor Sektora za planiranje u tom fondu, član Komisije za koncesije, rukovodilac Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo RS u Trebinju, izvršni direktor u Poštama, direktor radne jedinice Pošta u Trebinju, izvršni direktor u Aerodromima RS, pomoćnik direktora Poreske uprave RS u Istočnom Sarajevu i član Komisije za hartije od vrijednosti RS.

Takođe, DNS želi da ima direktore 31 osnovne i 12 srednjih škola u Srpskoj. Između ostalih, profesor fizičke kulture Krsto Ivanović kandidat je za direktora SŠC Foča. Na spisku želja su i 3 direktorska mjesta u ustanovama kulture: Spomen područja Donja Gradina u Kozarskoj Dubici, Muzej Kozara u Prijedoru i Narodne biblioteke “Filip Višnjić” u Bijeljini. Na spisku za raspodjelu je i pozicija direktora Studentskog doma u Foči, a alternativa su domovi u Banjaluci, Palama i Lukavici, plus direktor KPZ Bijeljina.

“Na osnovu Aneksa 1 Sporazuma i ukupnog broja članova upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima, javnim ustanovama, agencijama i fondovima (256 članova), DNS-u pripada 36 pozicija. Isto se odnosi i na narodne biblioteke, kojih u RS ima 49, od čega DNS-u pripada 7 pozicija. Molimo vas da imenovanja ne vršite dok se ne postigne sporazum o popuni, a mi ćemo vam u najkraćem roku dostaviti naše prijedloge”, navodi Dragutin Rodić.

Riječ je o tzv. drugom krugu imenovanja “po dubini” dok su u prvom krugu podijeljene najviše rukovodeće funkcije – SNSD je dobio 54, DNS 17, SP 12, Demos i US po 7, NDP 5, ali su njihovi šefovi mahom u statusu vršioca dužnosti.

Kada je riječ o DNS, to je između ostalih slučaj sa Slavkom Gligorićem u “Željeznicama”, Nenadom Nešićem u “Putevima”, Markom Aćićem na čelu Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije. Slaven Dujković je direktor Agencije za osiguranje RS.

Klix.ba