BiH

bhansa

Preuzimanjem kontrole zračnog prometa u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine, koje će se dogoditi večeras iza ponoći, BHANSA će otvoriti novo poglavlje u povijesti civilnog zrakoplovstva BiH

Projekt Strategija upravljanja zračnim saobraćajem Bosne i Hercegovine od ogromnog je značaja za BiH i Agenciju za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), kazao je večeras u Mostaru direktor BHANSA-e Davorin Primorac na svečanosti povodom preuzimanja kontrole vazdušnog saobraćaja prometa u cjelokupnom zračnom prostoru BiH.

Primorac je naglasio kako partneri iz brojnih evropskih agencija za pružanje usluga u vazdušne plovidbi cijene ovaj uspjeh i dostignuće BHANSA-e.

– Sama činjenica da su naši partneri, uz predstavnike sa svih nivoa vlasti i druge brojne goste, došli na ovu svečanost dokaz je da cijene ono što je BHANSA postigla u vrlo kratkom periodu te da nas smatraju ravnopravnim partnerima – kazao je Primorac.

Istaknuo je također kako predstavnici avio kompanija i putnici mogu biti sigurni da će BHANSA pružati sigurnu i ekonomičnu uslugu.

– Važno je napomenuti i to kako su tehnološka rješenja proizvođača, organizacija za osposobljavanje te sistemskih integratora bila osnova u izgradnji vlastitog sistema upravljanja vazdušnim saobraćajem. Isto tako, uposlenicima BHANSA-e dugujemo zahvalu zato što smo večeras ovdje i sretan sam što ove trenutke možemo podijeliti zajedno – naveo je Primorac.

Direktor BHANSA-e ranije je rekao kako je ovo veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu, jer je BHANSA, kao najmlađa evropska agencija za pružanja usluga u vazdušnom saobraćaju, u relativno kratkom periodu stvorila tehničke, kadrovske i sve druge preduslove da sama i u cijelosti nadzire vazdušni saobraćaj iznad teritorija BiH.

Preuzimanjem kontrole zračnog saobraćaja u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine, koje će se dogoditi večeras iza ponoći, BHANSA će otvoriti novo poglavlje u istoriji civilne avijacije BiH.

Tim događajem u potpunosti će biti realizirana Faza II Strategije razvoja Sistema za upravljanje zračnim saobraćajem u BiH (ATM Strategija BiH), što u prijevodu znači da se nadzor cjelokupnog bosanskohercegovačkog neba više neće obavljati iz susjednih država, već iz same BiH.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovali su predstavnici političkog, javnog i kulturnog života u BiH, partneri i direktori agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iz evropskih zemalja te predstavnici brojnih avio kompanija i drugi gosti.

Fokus.ba