Uz prigodan kulturno-zabavni program, te prisjećanje na stradale borce i put koji je prošla 305/705. Slavna brdska brigada obilježena je 27. godišnjica od njenog formiranja.

Svečanoj akademiji u pozorišnoj sali Doma kulture Jajce prisustvovali su brojni gosti te veliki broj boraca.

Na samome početku programa Ilhan ef. Šabić proučio je ilahiju, nakon čega su uslijedila obraćanja prisutnih gostiju.

Predsjednik organizacionog Odbora, načelnik općine Jajce Edin Hozan u svome je obraćanju govorio o važnosti jajačke brigade i neraskidivim odnosima, odnosno prijateljstvima nastalim u najtežim vremenima.

– Posebno se zahvaljujem svima koji uzimaju učešće i pomažu da se ovi važni događaji, a prvi decembar je za nas veoma važan događaj, obilježavaju, da se organizuju, da nas okupe, da se vidimo i da se družimo, i da mi, a naravno i naša djeca ne zaboravimo na našu slavnu prošlost.

Posebno mi je drago što u organizaciji proteklih nekoliko godina ovdje u Jajcu učestvuju sva udruženja i njihovi predstavnici, pod jednim imenom „Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz rata“.

Prvi decembar, odnosno taj datum je ostavio trag na cijeli tok događaja, brigada je bila važna za čitavu državu, za čitavu armiju, jer znamo koliki je doprinos 305/705. Slavna jajačka brigada dala oslobađanju naše zemlje. On je nemjerljiv i ne može se iskazati riječima.

Osim toga, nama je brigada draga, mi je volimo, osjećamo je u srcima više nego bilo šta drugo iz tog proteklog perioda, zato što je ona nama bila utočište, odnosno spas i nada da ćemo doživjeti slobodu, da ćemo doživjeti povratak svojoj zemlji, da ćemo doživjeti oslobođenje svoje države, i to se hvala Bogu i dogodilo. Zato smo neizmerno zahvalni što je postojala brigada i sretni smo zbog toga i ponosni zbog toga.

Ima tu još mnogo stvari, kroz brigadu smo se bolje upoznali, bolje smo se zbližili, a prijateljstva, poznanstva i  bliskost kod mnogih od nas su ostali do dan-danas. Kroz tu brigadu smo dobili ovakvog komandanta kojeg i danas volimo i poštujemo i cijenimo, i zbog toga sam sretan i zbog toga volimo brigadu i ponosni smo na nju.

Zbog toga svima nama, svim pripadnicima brigade, ali i svim drugim našim herojima, Jajčanima koji su oslobađali zemlju, čestitam još jednom i želim da se i narednih godina zbližavamo kroz ovakve događaje, kazao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Direktor Uprave za pitanje boraca Srednjobosanskog kantona Esad Crnica izrazio je zabrinutost, jer Armija BiH ne postoji u udžbenicima, zbog čega mlađi naraštaji gotovo ništa ne znaju o slavnoj prošlosti svoga naroda.

– Radujem se što smo se danas okupili da se još jednom prisjetimo slavnih dana naše novije historije. Svjedoci smo da mlađi naraštaji ništa ili vrlo malo znaju o velikim bitkama, operacijama i podvizima u obrambeno-oslobodilačkom ratu i to je zaista činjenica nad kojom se treba zabrinuti. Armija Bosne i Hercegovine nema u školskim udžbenicima, ali postoje drugi načini prenošenja istine kao što su obilježavanja značajnih datuma, obilazak spomenika i sl. Armija Bosne i Hercegovine ostvarila je veličanstvenu pobjedu u odbrani Bosne i Hercegovine, rekao je između ostalog Crnica.

Prisutnima se obratio i Amer Mrako, zastupnik u Vladi SBK.

– Drago mi je što su me prozvali kao pripadnika 305/ 705. Slavne brdske brigade, junačke, oslobodilačke, viteške.., sve ono što nam nisu dali, a sve ono što smo zaslužili. Svaki od vas je bio heroj, junak koji je zaslužio sva moguća priznanja, a to što smo bili daleko od onih koji su dijelili, to što smo izgleda i danas pomalo daleko od onih koji su danas trebali biti s nama, neće nas udaljiti od našeg cilja, neće nas obeshrabriti jer Bosna i Hercegovina je tu, Jajce u Bosni i Hercegovini, a Bosna i Hercegovina je živela i živjeće u Jajcu i Jajčanima, rekao je u svom obraćanju Mrako.

Halid Dedić, major i komandant jajačke 305/705. Slavne brdske brigade ukazao je na nedolazak predstavnika viših nivoa vlasti, što smatra nedopustivim i sramnim. Govorio je o značaju 305/705. Slavne brdske brigade, koja nije postavljala pitanja kada je trebalo ratovati i za druge gradove naše zemlje.

Čini mi čast i zadovoljstvo da stanem ispred vas, da vas pogledam sve u oči, da čestitam godišnjicu slavne 305/ 705. jajačke brdske brigade, brigade koja je ratovala diljem Bosne i Hercegovine, brigade koja nije postavljala pitanja kada je trebalo ratovati za Zavidoviće, Žepče, Kakanj, Visoko, Kiseljak i dr., rekao je između ostalog proslavljeni komandant Dedić.

Doprinos obilježavanju 27. godišnjice brigade dali su članovi BZK „Preporod“ Jajce, kao i učenici osnovnih škola sa područja općine Jajce.

Nakon Svečane akademije, svi prisutni su pozvani na vojnički grah, a u holu Doma kulture Jajce postavljena je i izložba fotografija poginulih boraca.

Jajačka 305. brigada formirana je 1. decembra 1992. godine, a njen prvi major bio je Halid Dedić. Ponijela je naziv „Slavna“  7. februara 1995. godine, što je bilo priznanje za nadljudske napore i rezultate postignute u odbrani i oslobađanju BiH.

Najveći poduhvat jajačke slavne brdske brigade bio je oslobođenje TV predajnika na Vlašiću u martu 1995. godine. U vrijeme izvođenja operacije visina snijega na Vlašiću bila je 1,3 metra, a na nekim dijelovima nanosi su bili veći od dva metra. Ovaj uspjeh su ostvarili uz nadljudske napore i bez ljudskih žrtava.

Svoj slavni put 305/705. brigada završila je svečanom smotrom svih jedinica u Vincu.

Tokom borbi u odbrani države od agresije svoje živote dalo je 105 boraca, čija su imena uklesana na Centralnom šehidskom spomen-obilježju na koje je danas, uoči Svečane akademije položeno cvijeće.

(Jajce Online)