Pitanje napretka čovječanstva/društva jedno je od najstarijih čovjekovih nedoumica: javilo se vjerovatno onda kada je čovjek organizirao vrijeme kao prošlost, sadašnjost i budućnost. Šta nam prošlost govori o (r)evoluciji? Može li nam historija objasniti stanje svijesti današnjice? Kako nam umjetnost pomaže u rješavanju historijskih nedoumica?

Izložba “Mi gradimo prugu, pruga gradi nas” vam neće dati odgovore na ova pitanja. Naprotiv, ona će vam pomoći da se pitanja umnože. Izložba se realizira u okviru projekta The Living Museum, a partneri na projektu su Historijski muzej BiH, Univerzitet umjetnosti i King’s College iz Londona. Kroz projekt je napravljena platforma za inovativna istraživanja i interveniranja u Zbirku umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH, koja je zbog ovog projekta prebačena u centralni izložbeni prostor.

Višemjesečno istraživanje studenata Odsjeka za grafiku pri Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu podrazumijevalo je i kustoski i umjetnički angažman: analizu tema, opservaciju likovnih tehnika, selekciju pojedinačnih radova, integrisanje radova u jedinstven tematsko-ekspozicioni okvir – i u konačnici, produkciju vlastitih umjetničkih radova.

Studenti Ensar Hadžić, Marina Krsmanović, Faris Ramadanović i Stefan Savić su imali priliku da se upoznaju s tehnikama i temama o kojima govore likovna djela iz muzejske zbirke i da im djela najvećih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika nastala u Drugom svjetskom ratu i socijalizmu posluže kao inspiracija za stvaranje vlastitih radova.

Povezujući muzejske priče koje govore o ratu, industrijalizaciji i svakodnevnom životu sa sadašnjim društvenim fenomenima i problemima, autori ove postavke prave most između onog što je ušlo u historiju i onoga što će jednom postati historija.

Ovim postupkom, kojim se briše jaz između socijalizma, kao historijske faze, i sadašnjosti, mladi umjetnici i kustosi pomažu da muzej dobije etiketu koju stalno treba imati : ŽIVI MUZEJ/THE LIVING MUSEUM!

Izložba će biti otvorena večeras u galeriji Muzeja II zajedanja AVNOJ-a u Jajcu, s počekom od 18 sati.

 

 

(Jajce Online)