Na obalama rijeka Plive i Vrbasa nalazi se grad Jajce. U samoj jezgri grada otkrivena su arheološka nalazišta koja svjedoče da su ljudi na ovom prostoru živjeli i prije 6.000 godina. Posebno su značajna nalazišta iz rimskog doba, među kojima su Hram boga Mitrasa i nekropole iz 4. stoljeća. U ovome gradu zapisani su jedni od najvažnijih datuma naše domovine.

-Ja bih izdvojio tri datuma. Prvi je 22. februar 1396. kada se u hronici prvi put spominje ime Jajce. Drugi datum je 17. novembar 1441. kada je u Jajcu okrunjen prvi bosanski kralj Stjepan Tomašević i to je prvo međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine. Treći značajan datum je 29. novembar 1943 kada je u Jajcu održano drugo zasjedanje AVNOJ-a, kada je stvorena Titova Jugoslavija – Tvrtko Zrile, hroničar

U gradu gdje se ljube Pliva i Vrbas održano je drugo zasjedanje AVNOJ-a kada su utvrđene granice Jugoslavenskih država. Upravo novija historija poslužila se tim avnojskim međudržavnim razgraničenjima, jer bi u suprotnom bilo upitno kako bi se završila agresija na BiH da se Međunarodna zajednica nije vodila avnojskim granicama.

Od AVNOJ-ske i ZAVNOBIH-ske ideje se zadržale jedne univerzalne ideje govore o ravnopravnosti i o ravnopravnosti i o suživotu. Te ideje su uvijek aktuelne i uvijek će biti.

Jajce je historijski grad koji su opasale tvrđave i spomenici. Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a osnovan je 1953. godine. Iako je bio devastiran tokom agresije na BiH, obnovljen je, nakon čega je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

A za ekipu Hayat TV-a Mirsad Duranović, uposlenik Muzej drugog zasjedanja AVNOJ-a istakao je…

-Što se tiče tih poruka s drugog zasjedanja, možda za nas Bosance i Hercegovce najznačajnije ono sto se desilo u Mrkonjić Gradu tri, četiri dana prije AVNOJ-a. A to je onaj proglas naroda BIH to je ono peto poglavlje i tu je ona naša najdraža rečinica da nije ni srpska ni hrvatska…“

Ovom se rečenicom i danas mnogi vode u starom bosanskom srednjovjekovnom gradu.

Jajce je grad koji priča historiju BiH. Svaki grad ima svoju historiju, a Jajce je jedan od malobrojnih gradova koji brižno čuva veliki dio historije ove zemlje.

(hayat.ba)