U opštini Jezero upriličeno je svečano otvaranje dvije dionice u dužini od 2.020 metara, a ukupna vrijednost projekta iznosi 200.376,54KM u naseljenim mjestima Ljoljići (570 metara) i Čerkazovići (1.450 metara).

Putevi su finansirani sredstvima oba bosanskohercegovačka entiteta, a financiran je iz fondova Federalnog ministarstva raseljenih osoba, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srpske i Općine Centar Sarajevo.

Svečanom otvaranju osim opštinske načelnice Snežane Ružičić, prisustvovali su još i Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Lejla Rešić, Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Edin Ramić i član Komisije za izbjegla i raseljena lica BiH, Miladin Dragičević, Ševal Ribić, zamjenik predsjednika Skupštine opštine Jezero, Mubera Žužić, odbornica ispred SBB – Fahrudin Radončić kao i brojni predstavnici drugih političkih opcija i mještani.

Prije samog čina svečanog otvaranja puteva, organiziran je prijem i radni sastanak u Skupštinskoj sali Opštine Jezero, a zatim obilazak naseljenih mjesta te svečano otvaranje puteva.

Ovaj projekt na čiju se realizaciju čekalo godinama osigurao je bolju putnu infrastrukturu za domaće stanovništvo kao i one što borave u evropskim zemljama, a svoje godišnje vrijeme provode u zavičaju.

U akciji čišćenja i pripreme za asfaltiranja u ova dva sela, zajedničkim snagama učestvovali Srbi i Bošnjaci, a radost što su konačno dobili cestu proslavili su bogatom trpezom.

Skroman budžet

Iako budžet ove male opštine ne prelazi 600.000 KM, a u protekle dvije i pol godine kroz pisanjem projekata privukli su investicije koje su premašile preko 2,5 miliona maraka. Od tih sredstava izgradili su preko 7 kilometara cestovne infrastrukture, a najavljuju i nastavak radova već iduće godine.

Osim toga uskoro se očekuje otvaranje mosta preko rijeke Plive u jezeračkom naselju Stanica, te školske dvorane u OŠ „Vuk Karadžić“ u Jezeru.

 

 

(Jajce Online)