Električni bolid s najboljim ubrzanjem dolazi iz Japana i upravo je stigao u prodaju. Ime mu je Aspark Owl. Stvoren je u Japanu, ali je premijeru imao na prigodnoj lokaciju – u Dubaiju na tamošnjem salonu automobila.

Sasvim logično, s obzirom na činjenicu da samo rezervaciju treba platiti 50.000 eura, dok je startna cijena 2,9 miliona eura. A naklada je ipak vrlo skromna, svega 50 primjeraka.

Kažemo da je skromna jer će najbrži električni auto mnogi kolekcionari poželjeti u svojoj garaži, i to bez obzira na cijenu koja ozbiljno konkurira najskupljim (novim) automobilima, onima iz Rolls-Roycea i Bugattija. A to znači da će do 300 km/h stizati za manje od 11 sekundi. Japanska Sova ima 96 km/h za 1,69 sekundi, što je postavlja ispred Tesle, ali i Rimca, koji se dosad mogao hvaliti laskavom titulom. I u pogledu maksimalca su Japanci neskromni – kažu da ide preko 400 km/h.

A sve to omogućuju najjači elektromotori ugrađeni u jedan automobil. Njih četiri daje 1480 kW/2012 KS i 2000 Nm, a vrte se na čak 15.000 o/min. Baterije su kapaciteta tek 45 kWh i osigurat će doseg od 450 km.

Aspark Owl ima ukupnu visinu od tek 99 cm.

Šta ovaj japanski bolid doista može vidjet ćemo već sljedeće godine, kada će napasti Nürburgring, a potom će uslijediti i prve isporuke. Automobil će se, što je zanimljivo, proizvoditi u Italiji.

(Fokus.ba)