Današnjim imenovanjem Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH učinjen je prvi veliki korak ka formiranju novog Vijeća ministara BiH.

Današnjim imenovanjem Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH učinjen je prvi veliki korak ka formiranju novog Vijeća ministara BiH.

Nakon što su članovi Predsjedništva BiH, nakon sastanka sa ambasadorima SAD-a, EU, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Sjeverne Irske održali posebnu sjednicu i dogovorili da Tegeltija naslijedi Zvizdića sada počinje proces imenovanja Tegeltije na čelo izvršne vlasti i raspodjela resora.

Odluka o imenovanju Tegeltija sada se dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje. S obzirom da su za Tegeltiju već izvršene siguronosne provjere od strane nadležnih institucija i policijskih agencija taj dio će biti preskočen što će ubrzati cijeli proces.

S obzirom da je već formirana Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, potrebno je još održavanje njene konstituirajuće sjednice.

Članovi Komisije su Aida Baručija, Branislav Borenović, Jakov Galić, Halid Genjac, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Jasmin Emrić, Predrag Kožul, Predrag Kojović, Staša Košarac, Mirsad Kukić, Saša Magazinović, Dragan Mektić i Nenad Nešić.

Nakon toga će predsjedavajući Vijeća ministara imenovati ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i odmah tražiti od Predstavničkog doma potvrdu imenovanja, u roku od 35 dana.

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović ranije su dogovorili raspodjelu resora.

Prema toj križaljci SNSD će pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dobiti Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo za ljudska prava.

SDA će dobiti Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane, dok će HDZ-u pripasti Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo finansija.

Klix.ba