“Ovo je potpuno drugačiji festival, radi se o potpuno drugačijem projektu. Ovo nije festival glamura, ovo je festival za male i obične ljude”, rekla je Arijana Saračević-Helać koja aktivno radi na organizaciji ovog festivala.

Dizajn festivala kreirali su Enes Čišić i Enes Huseinčehajić. Organizatori ističu da Sarajevo ima mnogo festivala, što je odlična prilika da se prikažu lijepe stvari i da se u gradu dešava nešto zanimljivo.

“Sarajevofest je pokrenut da bi se Sarajevu dogodila umjetnost i politika”, istakli su.

Foto: T.S./Klix.ba

Organizator festivala Haris Pašović najavio je bogat program ističući da će svakog dana festivala biti održana panel diskusija i umjetnički program.

“Ovo nije politika šta je rekao Dodik, Izetbegović, Komšić ili neko drugi. Ovo je skroz drugi diskurs, dosta je kompleksniji, hoćemo da podsjetimo da su stvari složene, da se ne radi o navijanju, niti o tome da li su naši bolji od ovih drugih… Mi uopšte ovdje nećemo govoriti o Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Ne jer nije važno, nego jer živimo u svijetu u kome se stvari mijenjaju, previre Evropa, ona ključa, mi se ponašamo kao da nismo poluprotektorat”, rekli su. U političkom smislu, mi smo ljudi sa posebnim potrebama”, istakao je Pašović.

Foto: T.S./Klix.baFoto: T.S./Klix.ba

“Ponašamo se kao da smo strašno važni u Evropi, a među najsiromašnijima smo. Na koji način da tretiramo politiku, a da to ne bude navijački?”, rekli su, između ostalog, organizatori festivala.

Tako je za prvi dan festivala najavljena debatu na kojoj će učestvovati mladi politički analitičari, među kojima su Dragan Bursać, Ivana Marić, Lejla Huremović te Danijal Hadžović. Također je naveo da će svakog dana organizirati debate koje se tiču aktuelnih problema, između ostalih, “Javno nasilje nad ženama”, “Evropa i demokratija”, “Za šta bi neko dao svoj život” te “Lažne historije”.

Izvršni producent Festivala Ismar Hadžiabdić ističe da će sarajevski dio festivala trajati do 8. decembra, a da će 9. decembra u Mostaru biti održana panel diskusija “Vizija 2030: kuda idemo?” te predstava “Ponuda koja se ne odbija” rađena u režiji Harisa Pašovića. Festival će biti zatvoren u Banjoj Luci diskusijom “Izazovi našeg doba i težnja za prosperitetnim društvom” te koncertom “Songs of liberation”.

Foto: T.S./Klix.baFoto: T.S./Klix.ba

Hadžiabdić je rekao da će na festivalu biti prikazano devet filmova, od kojih će bh. premijere između ostalih zabilježiti – “Pun mjesec” Nermina Hamzagića, “Ajvar” Ane Marie Rossi, “Koja je ovo država!” Vinka Brešana te “Dnevnik Diane Budisavljević” autorice Dane Budisavljević.

Pored umjetničkog programa, bit će održan i program Forum mladih lidera gdje će 50 učesnika u saradnji sa međunarodnim i domaćim mentorima razgovarati o umjetnosti i politici.

(Klix)