Ostovića, stogodišnjaka iz Laminaca, najvećeg sela u Lijevče polju, a i šire, zatekli smo elegantno obučenog i raspoloženog. Upravo se spremao da biciklom krene kroz Lamince.

Ugodan razgovor započeli smo u prijatnoj atmosferi. Đorđo je rođen 8. novembra 1919. u Prijeđelu, selu nadomak Tjentišta, u Opštini Foča. Njegovi roditelji u Prijeđelo doselili su se iz crnogorskog sela Graovo. Vrlo rano ostao je bez oca. Kao jedanaestogodišnjak pomagao je majci da podigne još dva brata i dvije sestre. Danas je, iako najstariji, jedini živ od petoro djece Ostovića.

– Oženio sam se 1950. godine, supruga mi je poživjela 96 godina. U Prijeđelu smo stekli dvije kćerke, a onda sam došao u posjetu svastici i pašenogu, ovdje u Lamince. Svidjela mi se ravnica, pa sam po povratku u Foču prodao imanje i skućio se ovdje – prisjeća se starina Đorđo.

U Lamincima su podigli veliku porodičnu kuću, kupili 43 dunuma zemljišta. Tu mu se rodio i sin Milan. Đorđo je radio u Jesenicama, a potom u Gradišci. Penzioner je već 40 godina.

– Zdrav sam kao dren. Vozim svakodnevno bicikl, razgovaram s ljudima, druželjubiv sam. Radim oko kuće, kosim travu, hranim pomalo stoku. Svakodnevno popijem koju čašu šljivovice, to je zdravo. Pre 40 godina sam prebolio čir na želucu i od tada nema nikakvih problema – priča Đorđo Ostović.

Milan Ostović za oca kaže da je pedantan, uvijek skockan, obrijan i uredan. Drugim riječima ima stav kao oficir.

– Nekoliko puta me prekorio što sam otišao u prodavnicu u odjeći u kojoj radim oko kuće. On se uvijek presvuče, vodi računa o higijeni. A voli da pogleda i pokoju babu u selu – kroz smijeh kazuje Milan.

Iako nosi slušni aparat Đorđo je vrlo dobro čuo da smo pomenuli gledanje baba. Odmahnuo je rukom i dodao.

– Lep je život iza mene. Ovih stotinu godina prošlo je kao dlanom o dlan. Uvijek sam volio lijepo društvo, pjesmu i igru. To me i drži – kaže Đorđo, stogodišnjak koji izgleda mlađe 20 do 30 godina.

BROJNI POTOMCI

ĐORĐO je u braku sa suprugom Marom stekao troje djece, ima šestoro unučadi i desetoro praunučadi. Najstarija praunuka ima 21 godinu, tako da je vrlo moguće da doživi da postane i čukundeda. Đorđo, iako je za leđima ostavio 100 godina i dalje planira šta da radi. Njegova majka Sava živjela je 101 godinu.

BICIKLOM I NA PROSLAVU

U PRISUSTVU velikog broja rodbine i prijatelja Đorđo je nedavno proslavio stoti rođendan. On je na proslavu došao biciklom, izmamivši snažne aplauze i ovacije. Potom ga je komšija Mićo Ristić provozao kroz selo bijelim fijakerom i rasnim konjima. Nek se zna kad je Đorđo napunio stotu.

 

 

(Moja gradiska/B. Grgić)