Članica Glavnog odbora Naše stranke Amra Zulfikarpašić uputila je pismo ovom stranačkom organu da na narednoj sjednici preispita odgovornost predsjednika stranke Predraga Kojovića.

Članica Glavnog odbora Naše stranke Amra Zulfikarpašić uputila je pismo ovom stranačkom organu da na narednoj sjednici preispita odgovornost predsjednika stranke Predraga Kojovića.

U pismu koje je naslovljeno na Sabinu Ćudić, predsjednicu Glavnog odbora, navodi se kako je “Naša stranka organizacija koja ličnim primjerom pokazuje za koje se mi politike zalažemo kada je u pitanju obavljanja javnih funkcija kao što su i poslanička mjesta”.

“Jedna od tih politika je, da samo na onim mjestima gdje možemo doprinjeti svojim radom, znanjem i energijom treba da u profesionalnom smislu, dobivamo određenu materjalnu naknadu. Moje pitanje se odnosi na mjesta na kojima ne postoje institucije i koje su blokirane već godinu dana. Zašto, kao opozicionari, nismo predložili nikakva rješenja za deblokadu parlamentarnog života u Bosni i Hercegovini na državnom nivou. Zašto nije došla sa naše adrese nikakva inicijativa kako izaći iz ove situacije”, pita se u pismu Zulfikarpašić.

U nastavku se pita zašto nije povučen ni jedan od poteza koji su mogli da izazovu pažnju javnosti i da doprinesu ugledu Naše stranke…

“Zašto ličnim primjerom pozitivne prakse, oni koji sjede u Parlamentarnoj skupštini nisu pokazali kako se može odreći svoje materijalne naknade ili u humanitarne svrhe ili vraćanjem novca u budžet s obzirom da godinu dana praktično ne obnašaju tu dužnost i ne pokazaju nikakvu vidnu aktivnost? Da li je u skladu s politikama Naše Stranke da se naši parlamentarci po potrošnji budžetskih sredstava nalaze u vrhu ljestvice i šta to znači za ugled stranke”, navodi ona.

Naša stranka je uvijek, piše Zulfikarpašić, sopstvenim primjerom pokazivala da se mi zalažemo za drukčije politike.

“Mogli smo iskoristiti priliku i pokazati se na primjeru Gregoriana koji je u Brčkom uskratio parlamentarcima paušal te su se za četiri mjeseca dogovorili. Mogli smo i mi nešto slično učini te takvim principijelnim postupkom ohrabriti i međunarodnu zajednicu da direktnije interveniše u deblokadi parlamentarnog života. Meni je žalosno gledati da je ta inicijativa došla od SDS-a i PDP-a koji su predložili devet tačaka za deblokadu, a da nismo mi kao BH blok bili inicijatori niti jedne. Za to smatram direktno odgovornog Predraga Kojovića koji se iz ličnog interesa nije stavio u lidersku poziciju opozicije, koja treba da vodi procese deblokade rada parlamenta. Smatram da je to nepopravljivo propuštena prilika da pokažemo našim glasačima kako mi imamo pregovarački i državni kapacitet, da možemo da vodimo razgovore na visokom nivou, a ne da se bavimo isključivo lokalnim politikama i stranačkim previranjima. Stoga molim da Glavni odbor stvori priliku da se diskutuje o ovom problemu”, zaključila je Zulfikarpašić.

U Parlamentarnoj skupštini BiH Našu stranku predstavljaju Predrag Kojović i Mirjana Lepić-Marinković.

Klix.ba