Banjalučanka Senita Slipac Kalamujić je imala 11 godina kad je počeo rat u BiH. Nakon nekoliko godina izbjeglištva, s porodicom se nastanila u SAD-u, ali njene veze s domovinom nikada nisu prestale.

>> Preporučujemo: Oslobođenje svojim čitateljima predstavlja veliki medijski projekat

Prije osam godina, uz nesebičnu podršku grupe prijatelja u Los Angelesu je osnovala fondaciju Bosana za pomoć ugroženoj djeci i mladima u BiH. Cilj Fondacije je da poboljša njihovo ekonomsko i socijalno stanje kroz obrazovanje te da ih pripremi za zapošljavanje.

Senitu Slipac Kalamujić je na osnivanje fondacije Bosana inspirirao način razmišljanja djece u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Zenici, koje je došla posjetiti i pomoći, a zbog kojih je shvatila da je najvažnije osigurati obrazovanje za bolju budućnost.

Senita odlučuje osnovati fondaciju koja putem finansijske i mentorske podrške pruža mogućnost školovanja mladim iz BiH koji se nalaze u nepovoljnoj finansijskoj situaciji ili djeci bez roditelja, a koja žele steći fakultetsko obrazovanje. Senita je osnivanjem fondacije ispunila i lično obećanje koje je dala sebi kao djevojčici, u izbjegličkom kampu u Češkoj Republici.

Crveni križ iz Bostona je jednom prilikom posjetio djecu u Senitinom izbjegličkom kampu kako bi im podijelio odjeću i igračke. U tom momentu, ona, kao i druge izbjeglice u kampu, osjećali su se zaboravljeno i beskorisno. Saznanje da neko, iz neke daleke zemlje, misli na njih i želi im pomoći je bilo neprocjenjivo. Tada je odlučila istu stvar učiniti i za druge ako joj se ikada pruži prilika, tako da je osnivanje fondacije bilo ostvarenje njenog dugogodišnjeg sna. Fondacija je do sada za skoro 100 studenata iz cijele BiH osigurala punu stipendiju. 

"Svake godine imamo 35 aktivnih stipendista i kad jedni završe, druge primamo", ističe Senita.

Privatni Album/ Udruženje Bosana

Međutim, ono na čemu Senita najviše insistira je kreiranje međusobne povezanosti studenata bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Do 2013. godine fondacija je svake godine udvostručavala broj stipendista koje podržava.

Senita je 2013. odlučila da se vrati u BiH, gdje se zaposlila u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, ali i nastavila svoj rad u fondaciji, potpuno na volonterskoj osnovi. 

Razlozi njenog povratka su višestruki: jačanje prisustva Bosane u BiH, stjecanje saradnika na projektima, veća briga o studentima, kao i bolja kontrola doniranog novca.

"Ove godine smo primili 16 novih studenata širom BiH, a do kraja godine imat ćemo preko 50 studenata kojima smo obezbijedili da završe fakultete", ponosno dodaje Banjalučanka. 

Godina 2014. bila je posebna, jer tada izašla prva generacija od sedam studenata koji su završili školovanje uz pomoć Bosaninih stipendija. Fondacija nastoji pružiti šansu mladima da steknu nova znanja i razviju pozitivne životne vrijednosti te postanu odgovorni mladi ljudi koji su spremni da pomognu drugima.

"Tokom 8 godina postojanja, sakupljeno je preko 600 hiljada dolara, za to je najviše zaslužna dijaspora iz cijele bivše Jugoslavije", kaže Sanita.

>> Preporučujemo: Na Titaniku su bila i četverica Bošnjaka

Stipendije fondacije nisu samo obrazovne već i životne stipendije koje mladim osobama koje su imale veoma teško djetinjstvo omogućavaju da rade ono u čemu su dobri i što ih čini sretnim. Stipendisti često znaju reći da osjećaju da su jedna velika porodica i da u koji god grad u BiH dođu, znaju da tamo imaju brata ili sestru. mojabih.oslobodjenje.ba