U prepunoj biblioteci Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a stanovnici grada na Plivi i Vrbasu u petak navečer imali su priliku razgovarati i družiti se sa akademikom, esejistom, scenaristom, pjesnikom i piscem najljepših i najinspirativnijih stihova te duboko promišljenih tekstova Abdulahom Sidranom.

Jajačka publika je imala priliku upoznati jednog od najzanimljivijih predstavnika bosanskohercegovačke svakodnevice. Njegovi stihove, jedinstvene i neponovljive priče i govori o brojnim zanimljivostima iz života impresionirali su mnogobrojnu publiku, među kojima je bio i manji brojni osoba iz javnog, političkog i kulturnog života grada.

Akademik Sidran oživio je neka prijeratna sjećanja, ali osvrnuo se i na ratni period, a također mogli su se čuti i njegovi stavovi o književnosti i jeziku kao i o današnjoj društvenoj i političkoj sceni.

S punim pravom možemo reći da je Sidran Sidran je jedan od najvećih pjesnika u regionu. Na svim njegovim književnim večerima sale su premale da prime sve zainteresirane posjetioce. Jedan je od rijetkih književnika za čije su se nastupe naplaćuju ulaznice. Ovog puta u Jajcu, ulaz je bio besplatan.

Ovu književnu večer organizirao je Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u saradnji sa Hasijom Borić, bosanskohercegovačkom glumicom i režiserkom. Iz ove institucije najavljuju još kulturnih sadržaja koji će se realizirati u narednom periodu.

Moderator ove večeri bila je nastavnica Hajrija Alibegović.

Sidran je objavio je 15 zbirki pjesama i knjigu autobiografske proze “Otkup sirove kože”, a najpoznatiji je kao autor scenarija za filmove “Sjećaš li se Doli Bel”, “Otac na službenom putu” i “Kuduz”.

 

 

(Jajce Online)