U prepunoj dvorani Doma kulture sinoć je održan koncert prvog bendlidera iz Indonezije Dwiki Dharmawana.

Ovaj indonežanski umjetnik predstavio je vlastitu uzbudljivu i energičnu muziku zajedno sa talijanskim vokalistom Borisom Savoldellijem, jordanskim oudistom i gitaristom Kamalom Musallamom i izraelsko-britanskim bubnjarom i perkusionistom Asafom Sirkisom.

Dharmawan je objavio šest albuma za svoju aktuelnu njujoršku izdavačku kuću MoonJune Records koju vodi Bosanac rođen u Jajcu Leonardo Pavković koji je pokrenuo ovu etiketu koja je usko sarađivala i s najvažnijim muzičarima našeg vremena kakvi su Allan Holdsworth, Tony Levin, John McLaughlin, Scott Henderson i mnogi drugi.

Koncert u Jajcu se organizirao u saradnji s izdavačkom kućom MuneJune Records i Ambasadom Indonezije, Domom kulture Jajce te jajačkim neprikosnovenim dvojcem, Borislavom Borom Kresojevićem-Kresom i Leonardom Pavkovićem.

Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Doima kulture Jajce Smiljka Brtan, koja se zahvalila svima koji su omogućili da i naš grad ima priliku uživati u jedinstvenoj jazz večeri.

-Ko je Leonardo Pavković, on je rođeni Jajčanin, ispočetka život ga nije mazio, ali zato ga dide Jure pazio. Volio je da mašta o putovanjima gledajući kroz prozor preko planine Hranče, a onda je pitao je svoga didu, šta se nalazi tamo, a on mu je odgovorio: Tamo ti je svijet Leo. Leo je narastao i otišao u Portugal, gdje je studirao portugalski jezik. Profesor mu je bio nobelovac José Saramago. Ovaj naš Jajčanin je internacionalac, posjetio je preko 70 zemalja širom svijeta. Također, osim toga je producent i menadžer brojnim svjetskim muzičarima – rekao je Kresojević, kojeg veže prijateljstvo sa Leonarodom preko 50 godina.

Ovo je Leonardova prva posjeta rodnom Jajcu nakon više od 30 godina. Jako je cijenjena ličnost u muzičkom svijetu, a uskoro će izići pjesma i knjiga o njemu.

-Hvala svima na dolasku na večerašnji koncert i zahvalan sam svima vama. Prije 39 godina sam napustio Jajce, a prije 30 godina bio sam u našem gradu samo na jedan dan. Zbog putovanja i obaveza nisam imao priliku da ponovo posjetim svoj rodni grad. Oduvijek sam htio da posjetim Jajce, ali nisam htio da dođem samo tek onako, već da dođem sa prijateljom Kresom i mojim prijateljima muzičarima s kojima radim ono što volim i od čega živim. Mnogo sam zahvalan gradu Jajce, Domu kulture, hotelu ‘Stari grad’, indonežanskoj ambasadi u BiH, kao i Radio Jajcu i portalu Jajce Online, rekao je Leonardo Pavković, jedan od najbolji nezavisnih diskografskih producenata u Americi, a samim tim i na svijetu.

Ovaj muzički sastav koji predstavlja raznolikosti međunarodne muzičke scene nastupit će sutra i na Jazz Festu u Sarajevu.

Prijem kod načelnika

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan, prije samog koncerta primio je članove Međunarodne etno jazz grupe „Dwiki Dharmawan World Peace Band”, Leonarda Pavkovića i Borislava Boru Kresojevića.

Glavna tema ovog sastanka bilo je pokretanje međunarodnog jazz festivala u kraljevskom gradu Jajcu. S ovim festivalom obogatila bi se kulturna i muzička scena ne samo Jajca već i cijele Bosne i Hercegovine.

 

 

(Jajce Online)