Duge liste čekanja na zdravstvenu uslugu u SBK, osim toga što najdirektnije mogu utjecati na zdravlje i život pacijenata, mogu i finansijski iscrpiti bolesnika i njegovu porodicu. Upozorili su na to organizatori “Čekaonice”, u kojoj su danas u Travniku građani potpisivali peticiju za skraćenje lista čekanja u zdravstvenim ustanovama, piše Avaz.

Pod motom “Zajedno skratimo liste čekanja – produžimo život”, kako kaže organizatorica Ljubinka Atanasijević, zastupnica u Skupštini SBK, građani su kazali svoje.

– Duge liste čekanja su problem i rak-rana našeg društva. Zastarjela oprema i nedostatak opreme, nedostatak stručnih kadrova i medicinskih radnika, pa možda i to što pojedini stručnjaci rade i u privatnom i državnom sektoru, samo su neki od uzroka. Ta je rak-rana možda i neizlječiva, jer se vlast 20 godina ne hvata ukoštac s ovim problemom – kazala je Atanasijević.

Kantonalni ministar zdravstva Anto Matić kazao je kako će novi informatizacijski sistem u velikoj mjeri riješiti ove probleme.

Please follow and like us:
error

Preuzeto sa Srednja Bosna