Grupa opozicionih zastupnika u Predstavničkom dom Parlamentarne skupštine BiH zatražit će sazivanje hitne sjednice, a zahtjev će uputiti predsjedavajućem ovog doma Denisu Zvizdiću, saznaje Klix.ba

Grupa opozicionih zastupnika u Predstavničkom dom Parlamentarne skupštine BiH zatražit će sazivanje hitne sjednice, a zahtjev će uputiti predsjedavajućem ovog doma Denisu Zvizdiću, saznaje Klix.ba

Kako saznajemo, u proceduri se nalazi prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma kako bi se konačno formirale parlamentarne komisije bez kojih Parlament BiH ne može raditi.

Potpisnici ovog akta su zastupnici SDS-a i PDP-a Dragan Mektić, Miroslav Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić. Saznajemo da su ovaj zahtjev podržali Naša stranka i Nezavisni blok, kao zastupnici Damir Arnaut i Jasmin Emrić, a njima bi se trebali priključiti i Klubovi SDP-a i DF-a.

“Poznata je činjenica da nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini
nije došlo do formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma, čime je onemogućen normalan rad i obavljanje osnovne zakonodavne funkcije Doma”, navodi se u obrazloženju zahtjeva.

Tako se u izmjenama poslovnika predlaže da “Ukoliko Dom u propisanom roku ne odluči o članstvu u komisijama jer klubovi nisu dostavili svoj prijedlog, Dom odlučuje o članstvu u komisijama prema članu 30. ovog Poslovnika na prijedlog Кolegijuma doma.”

Također predlaže se da “ukoliko klubovi poslanika i Кolegijum doma ne postupe no članu 6. st. (1) i (2), Dom će na prijedlog klubova poslanika koji su dostavili svoj prijedlog za članstvo u komisijama, na privremenoj osnovi do ispunjavanja uslova iz člana 6. st. (1) ili (2), odlučiti o članstvu u Кomisijama”.

Tako se na ovaj način, kako su naveli, pojednostavljuje se procedura formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma.

Još od decembra 2018. godine odnosno konstituisanja Predstavničkog doma nikada nisu formirane parlamentarne komisije, odnosno stalna radna tijela koja razmatraju akte prije nego se nađu na sjednici ovog doma.

Riječ je o Ustavnopravnoj komisiji, Komisiji za vanjske poslove, Komisiji za vanjsku trgovinu i carine, Komisiji za finansije i budžet, Komisiji za saobraćaj i komunikacije i Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Klix.ba