Ekonomska kriza koja je evidentna u cijeloj BiH, te veliki broj nezaposlenih osoba, problem je s kojim se susreće i općina Jajce.

Naime, prema evidencijama iz Službe za zapošljavanje SBK, ispostava Jajce, za oktobar mjesec 2019. godine, na Birou za zapošljavanje zabilježeno 2.987 osoba. U odnosu na septembar broj nezaposlenih smanjen je za 29 osoba. Od ukupnog broja nezaposlenih 1.646 je žena.

Najviše prijavljenih su kvalificirani radnici, 1.088, dok je najmanje nezaposlenih visokokvalificiranih, njih 9. Potom slijede niskokvalificirani radnici, čiji broj iznosi 1.026.

Posao sa srednjom stručnom spremom traži 681, s viskom stručnom spremom 67, dok s višom stručnom spremom ima 73, kao i 54 polukvalificiranih osoba.

-Na evidenciji nalazi 115 kuhara, 41 konobar, 287 prodavača, 129 bravara i samo 11 zavarivača starije životne. S fakultetskom diplomom ima 40 profesora, zatim slijede ekonomisti njih 20, 8 kriminalista, 14 osoba koje su završile razrednu nastavu i 10 pravnika. Od traženijih zanimanja na zaposlenje čeka i 4 doktora, 5 građevinskih inžinjera, 5 ekologa i jedan sportski trener – navode iz jajačke ispostave.

Iz Biroa kažu, da prekvalifikaciju treba uraditi preko 1.400 nezaposlenih lica jer se njihova zanimanja više ne traže na tržištu rada.

Na inicijativu Općine Jajce nedavno je održan sastanak s privrednicima s područja općine Jajce, predstavnicima Ministarstva privrede SBK, Biroa za zapošljavanje Jajce i lokalnih srednjih škola u cilju iznalaženja zajedničkih rješenja u povezivanju obrazovnog sistema, potreba privrede i tržišta rada.

Brojni problemi

Naši sugrađani imaju poteškoća u dobijanju poticaja za zapošljavanje koje konstantno koriste samo poslodavci bliski nekim stranačkim krugovima i često se dodjeljuje uglavnom istim osobama.

Osim toga javljaju se i problemi vezano za zapošljavanje u javnim institucijama kao i u drugim državnim službama jer se netransparentno ne objavljuju konkursi. Oni se najčešće objavljuju u nekim javnim glasilima koji su manje poznati i čitani.

Ni mladi nisu pošteđeni jer na svoje prvo zapošljavanje čekaju godinama, a jedna od glavnih razloga je nedovoljno radno iskustvo koje se traži u struci. Zbog takvih kriterija mnogi nemaju priliku da rade za što su se školovali i nisu konkurentni niti ravnopravni na tržištu rada.

Demobilisani borci su jedna od gorućih kategorija kad je riječ o zapošljavanju jer se ne poštuje zakonska procedura o dopunskim pravima i prednosti pri zapošljavanju.

Kroz zakonsku proceduru trebali bi se obavezati poslodavci da obavezno moraju objaviti oglas u sredstvima informisanja.

 

 

 

(Jajce Online)