Nakon što je direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić pozvao na smanjenje naknada članovima odbora, Nadzorni odbor Zavoda Pazarić kod Sarajeva počeo je proces ispitivanja zakonitosti njegovog izbora.

Nakon što je direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić pozvao na smanjenje naknada članovima odbora, Nadzorni odbor Zavoda Pazarić kod Sarajeva počeo je proces ispitivanja zakonitosti njegovog izbora.

Javnost u Bosni i Hercegovine prije nekoliko mjeseci ostala je šokirana navodima koje je za govornicom Parlamenta Federacije BiH iznio direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić o stanju u ovoj javnoj ustanovi.

Salić je federalne parlamentarce pozvao da s tereta Zavoda Pazarić “skinu” ogromne naknade koje se svaki mjesec isplaćuju Upravnom i Nadzornom odboru. Njegovo obraćanje imalo je utjecaja na Vladu Federacije BiH koja je na posljednjoj sjednici donijela odluku kojom je mjesečna novčana naknada za rad u Upravnom i Nadzornom odboru utvrđena za članove u visini 60 posto od prosječne neto plate u FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku, a 80 posto za predsjednike.

U medijskim istupima Salić ukazao na kriminal prošlog saziva Upravnog i Nadzornog odbora Pazarić, a čiji su pojedini članovi odlukom Vlade FBiH imenovani i u aktuelne odbore.

Simbolično, nakon ukazivanja na nepravilnosti u Zavodu Pazarić i zahtjeva za smanjenje naknada Nadzorni odbor počeo je ispitivati zakonitost izbora Salića za direktora utvrđujući navodne nepravilnosti vezane za njegovu stručnu spremu i radno iskustvo. Ovo je posebno zanimljivo jer je Salićevu prijavu prihvatila komisija koju je imenovao direktno ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača i koja je, ukoliko je dokumentacija bila nepotpuno, trebala biti odbačena.

Nadzorni odbor već je o svojim saznanjima obavijestio Drljaču, a koji je zahtjev za ispitivanje navoda Nadzornog odbora uputio Upravnom odboru Zavoda Pazarić.

Ovim povodom kontaktirali smo direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžepa Salića koji nam je potvrdio da je jučer dobio poziv od ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljače za sastanak.

“Obaviješten sam da je Nadzorni odbor navodno našao određene nepravilnosti u prijemu direktora. Međutim, upravo prijem i kompletnu proceduru sprovodi Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH tj. komisija koju je imenovao ministar Vesko Drljača. Dakle, s tom komisijom ja nemam nikakve veze”, kazao je Salić.

Kako kaže, ako je i postojala bilo kakva greška u konkursnoj proceduri tu grešku napravila je Komisija za izbor od pet članova, a koja je razmatrala prijave 11 kandidata.

“Neko sada traži dlaku u jajetu. To je gospođa Dalila Efendića supruga od Adnana Efendića koja misli da će na taj način prikriti kriminal. Dalila Efendić je bila u prethodnom Upravnom odboru Zavoda, a sada je predsjednica Nadzornog odbora”, rekao je Salić.

On je istakao da je ovo drugi pokušaj zastrašivanja kako bi se prikrio kriminal u Zavodu najvljujući da će javnost za pet do deset dana dobiti šokantne vijesti o kriminalu o Zavodu Pazarić.

“Izvještaj je na preko 100 stranica. Ministar uopće ne kontroliše Upravni odbor, a ja više ne želim da šuti. Ovo su posljednji trzaji i ukoliko Vlada FBiH ne smijeni trenutni saziv Upravnog i Nadzornog odbora dovest će se u pitanje djeca i štićenici. Ovdje nije riječ o meni već o direktnom poslovanju Zavoda i odnosu prema djeci”, kazao je Salić.

Salić je rekao da se sada po svaku cijenu gleda način na koji se on može smijeniti s pozicije direktora, pa čak i da mu se isplati odšteta, a samo da bi oni uspjeli zadržati svoje fotelje i sakrili svoj kriminal.

“Ja dok god sam tu proganjat ću ih. Podići ću krivične prijave i dostaviti sve što imam protiv njih. Uspio sam da potaknem Vladu FBiH da im smanji naknade iako i dalje smatram da je naknada od 60 posto previsoka”, poručio je Salić.

Klix.ba